Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı enflasyon verilerini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi sosyal medya hesabından bu rakamları değerlendirdi. OCAK AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
Ocak ayı enflasyonu verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı enflasyon oranlarını paylaştı. Bu verilere göre, Ocak ayında aylık enflasyon yüzde 6,70, yıllık enflasyon ise yüzde 64,86 olarak kaydedildi.
BAKAN ŞİMŞEK’TEN ENFLASYON HAKKINDA MESAJ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak ayında aylık enflasyondaki artışın geçici etkilerden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, bu durumun genel eğilimi etkilemeyeceğini ifade etti. Şimşek, tahminlere uygun olarak, aylık enflasyonda Şubat’ta düşüş beklediklerini ve yıllık enflasyonda ikinci yarıda belirgin bir azalma olacağını söyledi.
OCAK AYI ENFLASYON ORANI AYLIK BAZDA YÜZDE 6,70 OLARAK KAYDEDİLDİ
TÜİK verilerine göre, TÜFE’de Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 6,7, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 64,86 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 54,72 artış yaşandı.
YILLIK DEĞİŞİMLER
Bir önceki yılın aynı ayına göre en düşük artış gösteren ana grup yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı olarak kaydedildi. En yüksek artışın ise yüzde 92,27 ile lokanta ve otellerde olduğu belirlendi.
Endeks içinde yer alan 143 temel başlıktan 8’i düşüş gösterirken, 4’ünde değişiklik olmadı ve 131 temel başlıkta artış yaşandı.
Ana harcama gruplarına göre Ocak ayında en fazla düşüş gösteren ana grup yüzde 1,61 ile giyim ve ayakkabı oldu. En yüksek artış ise yüzde 17,68 ile sağlık sektöründe yaşandı.
ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,85, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 67,68 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,6 olarak gerçekleşti.
Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksine bakıldığında, Ocak ayında aylık bazda en düşük artış yüzde 6,73 ile “Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE” göstergesinde oldu.
Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 70,48 ile “Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE” göstergesinde kaydedildi.
TÜİK, ENFLASYON SEPETİNİ GÜNCELLEDİ
Türkiye genelinde 2024 yılı için TÜFE tahminine göre, 81 ilin tamamı, 227 ilçe, 28 bin 852 işyeri ve 5 bin 246 konuttan (kira) oluşan 406 madde, 913 madde çeşidi için her ay yaklaşık 608 bin 594 fiyat toplanacak.
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında TÜFE sepetine eklenen yeni maddeler arasında votka, kadın mont, düğün ve nişan gibi etkinlikler için salon kirası bulunmaktadır. Sepetten çıkan tek madde ise çocuk ayakkabısı (deri veya suni deri) oldu.
Ayrıca, makarna, süt, sigara, kadın ayakkabısı, elektrikli süpürge, saklama malzemeleri, diğer sağlık ürünleri, dizel otomobil, benzinli otomobil, köprü geçiş ücreti, şehirlerarası tren ücreti, uçak bileti ücreti, spor etkinlikleri için ödemeler, özel televizyon ve çevrimiçi yayın hizmetleri, magazin ve dergiler ile saat maddeleri altında yer alan madde çeşitleri ve ağırlıkları güncellendi.
Açıklamada belirtildiği gibi:
“Bu değişikliklerin nedeni, hanehalklarının madde çeşidi düzeyindeki değişen tüketim tercihlerinin TÜFE sepetine yansıtılabilmesidir. Örneğin, “sigaralar (madde)” için yeni bir ürünün (madde çeşidi) piyasaya sürülmesi veya yaygın olarak tüketilir hale gelmesi durumunda, madde sepetine ‘çeşit’ olarak eklenmesi gerekebilir. Aynı durum otomobiller için de geçerlidir. Yeni modellerin her yıl piyasaya sürülmesi ve bazı modellerin üretiminin durdurulması nedeniyle, “otomobil (dizel)” ve “otomobil (benzinli)” maddeleri için fiyatı belirlenen marka ve modeller (madde çeşidi) güncellenmektedir. A
yrıca, tüketicilerin zaman içinde değişen tercihleri (örneğin; vites türü) de sepette yer alan madde çeşidi tanımlarına ve ağırlıklarına yansıtılmaktadır. Bu güncellemeler kapsamında, örneğin, “elektrikli süpürge” madde başlığı altında akıllı robot süpürge, “saat” madde başlığı altında ise “akıllı saat” 2024 yılında ayrı bir madde çeşidi olarak TÜFE sepetine eklenmiştir.”