ABD Savunma Bakanlığı, “İran kaynaklı tehditler” karşısında İsrail’in güvenliğine olan desteğini artırmak için bölgeye ilave savaş uçakları ve gemiler göndereceklerini bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Bakan Lloyd Austin’in, olası İran saldırısına karşı İsrail’e ilave askeri destek göndermek üzere talimat verdiğini açıkladı. Bu doğrultuda Pentagon, bölgedeki Amerikan askeri varlığını güncel duruma göre yeniden düzenleyecek.
ABD’nin Askeri Güçlerini Yeniden Düzenlemesi
Bakan Austin, İsrail’in bölgesel güvenliğinin sağlanmasında görev alan Amerikan askeri unsurlarının sayısının artırılması ve bölgeye ilave savaş uçakları ile savaş gemileri gönderilmesi talimatını verdi. ABD, halen bölgede görev yapan USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin yerine USS Abraham Lincoln uçak gemisini gönderecek. Buna ilaveten balistik füze savunma kapasitesine sahip ilave kruvazör ve destroyerler de bölgeye gönderilecek. Pentagon ayrıca karadan balistik füze savunma kabiliyetlerini de artıracak. Bakan Austin ayrıca, Orta Doğu’da görev yapacak ilave savaş uçakları filosunu da İsrail’in savunması için bölgeye gönderecek.
Biden’dan Netanyahu’ya Esir Takası Çağrısı
Bu arada ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan Hamas’la esir takası anlaşması imzalamasını istediği iddia edildi. İsrail Kanal 12 Televizyonunun isimlerini açıklamadığı 2 ABD’li yetkiliye dayandırdığı habere göre, Biden, Netanyahu’yu telefonla arayarak esir takası anlaşmasının halihazırda yapılacak en önemli şey olduğunu söyledi. Zor geçtiği ve Biden’ın sert üslup takındığı ifade edilen görüşmede Biden, Netanyahu’dan bölgede tansiyonu yükseltmekten kaçınmasını ve bunun yerine esir takası anlaşması ve Gazze’de ateşkes için çalışmasını istedi.
Askeri Hazırlıklar ve Misilleme İhtimali
Taraflar ayrıca Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik suikastın ardından İran’dan gelebilecek olası misillemeye ilişkin yürütülen askeri hazırlıkları da görüştü. Biden ve Netanyahu’nun bu konudaki görüşmesi, bölgedeki mevcut gerginliğin daha da artmaması için önemli bir diplomatik adım olarak değerlendiriliyor.