İstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankası Genel Müdürlük Oditoryumu’nda gerçekleştirilen Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 67. Genel Kurulu’nda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, bankacılık sektörünün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın programına verdiği güçlü desteğin önemine değinerek, bu destekten dolayı minnettar olduklarını ifade etti.
Makroekonomik finansal istikrar sağlandığında ve program başarılı olduğunda bankacılık sektörünün olumlu etkileneceğini belirten Şimşek, düzenlemelerde sadeleşme beklentisi olduğunu ve sadeleşme sürecine devam edeceklerini açıkladı.
Şimşek, son bir yıldır uygulanan programın nihai amacının sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı olduğunu vurguladı. Ayrıca, ihracatın büyümeye net katkısının pozitif seyrettiğini ve Türkiye’nin ana pazarlarındaki toparlanma sayesinde bu katkının süreceğini belirtti.
Cari Açık ve Rezerv Birikimi
Cari açığın milli gelire oranını kalıcı olarak yüzde 2,5’in altına çekmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, “Bu yılı yüzde 2 civarında kapatmayı ümit ediyoruz,” dedi. Ayrıca, vatandaşların ve şirketlerin lira tercihi sayesinde rezerv birikiminin arttığını söyledi.
Şimşek, programlarının sıcak paraya dayanmadığını ve kalıcı dönüşümle başarıya ulaşacaklarını ifade etti. Mali disiplini güçlü bir şekilde tesis etmeyi hedeflediklerini ve bütçe açığını 20 yıl boyunca milli gelire oranla yüzde 2 civarında tutmanın büyük bir başarı olduğunu belirtti.
Enflasyon ve Ekonomik Hedefler
Şimşek, enflasyonda hedefleri yakalayacaklarına inandığını belirterek, “Haziran ayında ilk yıllık bazda enflasyonda düşüşü gördük. Bu düşüşün yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz,” dedi. Vergide adaleti ve etkinliği sağlamayı amaçladıklarını ve sabit gelirlileri enflasyona ezdirmemek için çalıştıklarını ifade etti.
Yapısal Dönüşüm ve Gelecek Beklentileri
Türkiye’nin demografik ve coğrafi avantajlarından bahseden Şimşek, Türkiye’nin küresel ticaretteki değişimlerden en az etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Türkiye’nin güçlü yönlerinin baskın olduğunu ve biraz daha sabırla programın olumlu sonuçlarının görüleceğini söyledi.
Diğer Önemli Konular
Toplantıda ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüm, tedarik zincirleri, yapay zeka, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve eğitimde kalite gibi konulara da değinen Şimşek, bankacılık sektörünün bu alanlara daha fazla kaynak ayırması gerektiğini vurguladı.
Konuşmasının sonunda, Türkiye’nin avantajlarına dikkat çeken Şimşek, “Önemli eşiği aştık ve zorlu bir süreci geride bıraktık. Sabredersek önümüzdeki birkaç ay içinde programın sonuçlarını daha net göreceğiz,” dedi.