Meclis’te Hukuk Reformu: Avukatlık Stajında Devrim, Boşanmada Süreler Kısalıyor, Casusluğa Yeni Suç Tanımı

Tarih:

Meclis’te Hukuk Reformu: Avukatlık Stajında Devrim, Boşanmada Süreler Kısalıyor, Casusluğa Yeni Suç Tanımı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sunulan yeni yasa teklifi, hukuk sisteminde köklü değişiklikler getirmeye hazırlanıyor. Teklif kapsamında, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nda önemli düzenlemeler yapılıyor. Artık avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmak, stajın yapılmasına engel teşkil etmeyecek.

Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar da görev yerleri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecekler. Bu süreçte, ilgililerin talebi üzerine yıllık izinler de kullanılabilecek. Avukat yanında yapılacak stajlarda ise kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ve izin dönemleri düzenlenebilecek. Ancak görevle stajın çakışması durumunda, ilgililere aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek.

Noterlik Sisteminde Yenilikler

Noterlik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışma usulleri düzenleniyor. Noterlerin tatil günlerinde çalışması, Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelikle belirlenecek. Ayrıca, Noterlik Ücret Tarifesi her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek.

Noterlik işlemleri ve düzenlenen belgeler için ödenmesi gereken ücretler, nakit veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri ödeme yöntemleriyle tahsil edilecek. El yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri ise güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecek.

Boşanma Davalarında Süreler Kısalıyor

Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ad değişikliği kararları nüfus siciline ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalına kaydedilecek. Boşanma davası reddedilen ve ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indiriliyor. Bu sayede, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebilecek.

Casusluk Suçuna Yeni Tanım

Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle, casuslukla ilgili yeni bir suç tanımı getiriliyor. Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine, yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Fiil savaş sırasında işlenmişse veya devletin savaş hazırlıklarını tehlikeye atmışsa, ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabilecek. Suçun stratejik öneme sahip kurumlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde ceza bir kat artırılacak.

Eğitim ve Adalet Alanında Önemli Düzenlemeler

  • Devlet Üniversiteleri ÇİM Kurabilecek: Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek.
  • Hükümlülere Eğitim İmkanı Genişletiliyor: Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim haklarının kapsamı genişletiliyor. Açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler tüm öğretim türlerinden yararlanabilecek.
  • Esnaf ve Sanatkarlar İçin Yeni Düzenleme: Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, genel kurul üyelerinin dörtte birinin başvurusu üzerine olağanüstü genel kurul toplantısı yapılabilecek.

Yargı Sisteminde Yapısal Değişiklikler

Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kuruluş ve görevlerine ilişkin kanunda yapılan değişiklikle, en kıdemli Cumhuriyet savcısının Cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapmasına dair düzenleme kaldırılıyor. Bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet başsavcıvekili, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek ve ihtiyaç duyulan yerlerde birden fazla başsavcıvekili görevlendirilebilecek.

Bu kapsamlı yasa teklifi, hukuk sisteminin daha etkin ve verimli işlemesini hedefliyor. Meclis’te görüşülmesi beklenen düzenlemelerin, kamuoyunda geniş yankı uyandırması ve çeşitli tartışmalara yol açması öngörülüyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

İmamoğlu’nun İnşaat Şirketine El Konuldu! Başsavcılık Kararını Açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet...

Ali Nuhoğlu 40 Milyon TL ile Kaçarken Yakalandı: İBB Soruşturmasında Gözaltı Sayısı Artıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı...

Bakan Tunç: Bağımsız Yargının Kararına Saygı Göstermek Ortak Sorumluluktur

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem...

Bahçeli’den İmamoğlu Açıklaması: Hiç Kimse Dokunulamaz Değildir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı...
error: Content is protected !!