Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uyma çağrısında bulundu. Macron, İsrail’in Filistin topraklarında kurulmasına zemin hazırlayan 29 Kasım 1947 tarihli BM kararına atıfta bulunarak, “Bay Netanyahu, ülkesinin BM kararıyla kurulduğunu unutmamalı” ifadelerini kullandı.
İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye yönelik saldırıları bağlamında konuşan Macron, “BM kararlarını göz ardı etmenin zamanı değil” diyerek İsrail hükümetine uyarıda bulundu.
İsrail’den Sert Tepki
Bu açıklamaların ardından İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yazılı bir yanıt geldi. Açıklamada, Macron’un ifadelerine tepki gösterilerek, “Fransa Cumhurbaşkanı’na bir hatırlatma: İsrail Devleti’ni kuran BM kararı değil, Bağımsızlık Savaşı’nda kahraman savaşçıların kanıyla elde edilen zaferdir. Bu savaşçıların çoğu Holokost’tan sağ kurtulanlardı; bunlara Fransa’daki Vichy rejiminden kurtulanlar da dahil” denildi.
Ayrıca, BM’nin “çok sayıda antisemitik karar aldığı” iddia edilerek, bu kararların amacının “İsrail’in varoluş ve kendini savunma hakkını inkâr etmeye yönelik olduğu” ileri sürüldü.
UNIFIL ve Silah Ambargosu Gerginliği
İsrail’in, Fransız askerlerinin de görev yaptığı Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırıları, iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltti. Fransa, İsrail’in bu saldırılarla uluslararası hukuku “açık şekilde ihlal ettiğini” belirterek kınama mesajı yayımlamıştı.
Öte yandan, Macron ve Netanyahu arasında İsrail’e silah ambargosu uygulanması konusunda da gerilim yaşanıyor. Macron, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında kullanılacak silahların sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunmuştu. Netanyahu ise bu açıklamalara sert tepki göstererek, özellikle İran’a karşı “medeniyet” için savaştıklarını savunmuş ve Batılı liderlerin İsrail’e silah ambargosu çağrılarını “ayıp” olarak nitelendirmişti.
Tarihi BM Kararı ve İsrail-Filistin Sorunu
29 Kasım 1947’de BM tarafından kabul edilen karar, tarihi Filistin topraklarının bölünmesini öngörüyordu. Bu karar doğrultusunda, Filistin topraklarının yüzde 55’i kurulacak İsrail devletine, yüzde 45’i ise Filistin’e bırakılacaktı. Ancak yıllar içinde yaşanan çatışmalar ve anlaşmazlıklar, bölgedeki barış çabalarını zora sokmaya devam ediyor.
Uluslararası toplum, tarafları BM kararlarına uymaya ve çözüm için diplomatik yolları kullanmaya çağırırken, liderler arasındaki sert söylemler ve karşılıklı suçlamalar gerilimi artırıyor.