Küresel piyasalarda dalgalanma teknoloji hisseleri öncülüğünde sert düşüşler yaşanırken, ABD’li çip devi Nvidia’nın hisseleri yüzde 17’ye yakın değer kaybetti ve şirketin piyasa değeri yaklaşık 600 milyar dolar eridi. Bu düşüş, ABD tarihinde bir şirketin bir günde yaşadığı en büyük değer kaybı olarak kayıtlara geçti. Broadcom hisselerinde de yüzde 17,4’lük bir azalma görüldü. Alphabet hisseleri yüzde 4, Microsoft ise yüzde 2 geriledi.
Küresel Piyasalarda Dalgalanma
ABD Başkanı Donald Trump, Çin merkezli DeepSeek’in piyasaya sürdüğü düşük maliyetli yapay zeka modelinin Amerikan endüstrisi için bir “uyandırma çağrısı” niteliğinde olduğunu belirtti. Trump, Çin’in daha hızlı ve ekonomik çözümler geliştirdiğine vurgu yaparak, “Bu iyi bir şey, çünkü artık bu kadar fazla para harcamanıza gerek kalmıyor” ifadelerini kullandı.
Piyasalar, bu hafta büyük teknoloji şirketlerinin açıklayacağı bilançoları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararını bekliyor. Fed’in yarınki toplantısında faizleri sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, mayıs ayında faiz indirimi ihtimali yüzde 59 olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan, Trump’ın aday gösterdiği yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Scott Bessent, Senato onayı alarak Hazine Bakanı oldu. Piyasalarda olumlu karşılanan bu gelişme, ABD ekonomisi açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.
ABD Piyasaları ve Makroekonomik Veriler
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,56 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,6 artışla 107,9 seviyesinden işlem görüyor.
Altının ons fiyatı dün yüzde 1,1 düşüşle 2.742 dolardan kapanırken, bugün yüzde 0,1 artışla 2.744 dolardan işlem görüyor. Brent petrol, yüzde 1,8 düşüşle 76,1 dolardan kapandıktan sonra yeni güne yüzde 0,6 yükselişle 76,6 dolardan başladı.
New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 1,46, Nasdaq endeksi yüzde 3,07 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,65 yükseldi. Vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Avrupa Borsalarında Teknoloji Baskısı
Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç negatif bir seyir izlendi. Çin merkezli DeepSeek’in düşük maliyetli yapay zeka modelinin etkisi, Avrupa’daki çip üreticilerini de olumsuz etkiledi. Hollandalı yarı iletken devi ASML’nin hisseleri yüzde 8’den fazla değer kaybetti.
Öte yandan, Başkan Trump’ın Grönland’a yönelik açıklamaları Avrupa’da dikkatle takip ediliyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Trump’ın “Grönland’ı satın alma” söylemlerine karşılık, böyle bir müzakerenin söz konusu olmadığını belirtti.
Dün, Avrupa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,27, DAX 40 endeksi yüzde 0,53, FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,03 gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 artış kaydetti. Avrupa endeks vadeli kontratları yeni güne karışık başladı.
Asya Piyasalarında Karışık Seyir
Asya tarafında Japonya’da negatif, Hong Kong’da pozitif bir seyir izlendi. Çin ve Güney Kore’de tatil nedeniyle işlemler gerçekleşmedi.
Japonya’da teknoloji hisselerinde yaşanan sert düşüşler, yarı iletken ve elektronik şirketlerini de etkiledi. Advantest hisseleri yüzde 10,8, Tokyo Electron yüzde 4,8, Renesas Electronics yüzde 3,1 değer kaybetti. Furukawa Electric hisseleri yüzde 8,4, Fujikura yüzde 9,3 düştü.
Makroekonomik verilerde ise Japonya’nın Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık bazda yüzde 2,9 artışla beklentilerin altında kaldı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 düşerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 yükseldi.
Borsa İstanbul ve Yurt İçi Piyasalar
Yurt içinde Borsa İstanbul’da satış baskısı devam etti. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,06 kayıpla 9.997,85 puandan kapandı.
Dolar/TL kuru dün yüzde 0,2 yükselerek 35,7392’den kapanırken, bugün yüzde 0,1 artışla 35,7620 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde bugün sektörel enflasyon beklentilerinin takip edileceğini, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve New York Fed tüketici güven endeksinin piyasalar üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.900 ve 9.800 seviyeleri destek, 10.100 ve 10.150 puan seviyeleri ise direnç olarak öne çıkıyor.