İspanya’da seçimlerin ardından belirsizlik devam ediyor: Yeni hükümet, bağımsızlık yanlılarının kararına bağlı.

Tarih:

İspanya’da 23 Temmuz Pazar günü gerçekleşen erken genel seçimler sonrasında herhangi bir siyasi parti veya sağ ve sol bloklar meclis çoğunluğunu elde edemedi.

Seçim sonuçlarına göre oluşan siyasi duruma göre hükümet kurma olasılığı, ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin alacakları kararlara bağlı kaldı.

Mecliste 350 sandalyenin dağılımında, mevcut durumda sol blok azınlık koalisyon hükümetiyle 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili elde etti.

Ana muhalefetteki sağcı Halk Partisi (PP), Aralık 2019’daki son seçimlere göre milletvekili sayısını 47 artırarak 136’ya yükseltti, ancak meclis çoğunluğu için gereken 176’yı elde edemedi.

PP’ye destek verecek tek parti olarak görünen aşırı sağcı Vox’un milletvekili sayısı da 52’den 33’e düştü.

Ülkeyi son 3,5 yıldır azınlık hükümetiyle yöneten sol blok, milletvekili sayısını 153’te tutarak yine meclis çoğunluğunu sağlayamadı.

Ancak seçim sonucu kutlamalarının en coşkulu olduğu yerler sol bloğa bağlı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar partisi binaları oldu.

PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, sağ bloğun başarısız olduğunu açıkladı.

PP lideri Alberto Nunez Feijoo, Madrid’deki merkez binası önünde toplananlara seslenerek, “İspanya tarihinde hiçbir zaman seçimleri kaybeden bir lider hükümet kurmadı. İspanya’da belirsizlik dönemi başlamamalı. Seçimleri kazanan partinin lideri olarak zorunluluğum ve demokratik talebim hükümeti kurmak için diyalog kapısını açmaktır” mesajını verdi.

Bu arada, Katalonya için Birlik (JxCAT) partisi, mevcut sonuçlara göre kilit konuma geldi ve sol bloku yeniden hükümete taşıması bekleniyor.

İspanya’da yasalar gereği resmi seçim sonuçları 8 Ağustos’ta açıklandıktan sonra seçilen milletvekilleri ve senatörler mazbatalarını alıp, 17 Ağustos’ta meclis ve senato açılacak. Devlet Başkanı olarak Kral 6. Felipe meclisteki siyasi partilerin liderlerini tek tek kabul ettikten sonra hükümeti kurma görevini birine verecek. Hükümet kurma süreci eylül ayı başlarında başlayacak. Eğer hükümet güvenoyu alamazsa, ikinci bir girişimde bulunulması için en fazla iki aylık bir dönem beklenecek. Başarısızlık durumunda kasım ayında meclis feshedilerek, yıl sonunda yeniden seçime gidilecek. Sol blok ve ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerinin koalisyon hükümeti kurarak meclis azınlığında 4 yıl daha yönetmeleri tek olasılık olarak görülüyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Erdoğan ile Tatar Lefkoşa’da Bir Araya Geldi: Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yılında Anlamlı Buluşma

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenecek Barış ve Özgürlük...

Dünya Liderlerinden Wasit AVM Yangınına Taziye Mesajları

Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Cemal Reşid, Wasit vilayetindeki bir...

Laricani ile Putin Moskova’da Görüştü: Gündemde Batı Asya ve İran’ın Nükleer Programı Vardı

İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in üst düzey...

Hamaney: İran-Suudi Arabistan İlişkileri Her İki Taraf İçin de Yararlı Olacak

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman, 17 Nisan...