CHP‘nin Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş 31 Mart’ta yeniden aday göstermesi büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Dün kentte düzenlenen 6 Şubat anma etkinliğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, vatandaşların protestolarına maruz kaldı. SÖZCÜ TV’de Aslı Kurtuluş Mutlu moderatörlüğünde, Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk ve Sözcü yazarı Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtladı.
PROTESTO AÇIKLAMASI
Hatay’da kendisine yönelik protestolarla ilgili Savaş, şu sözleri kullandı;
*Protestoları belirli kişiler organize etti. Gruplar önceden hazırlandı ve emniyetin topladığını düşünüyorum. Temel sorun şu: Orada hem ana muhalefet lideri, hem de bir bakan var. Birçok protokol üyesi bulunuyor. Bir tanesini sayın bakanımıza sesleniyor… Ayrıca çakmaklar, su şişeleri protokol üyelerine atıldı.

*Bazı arkadaşlarımız yaralandı. Yeterli önlem alınmadı. Birisinin elinde silah veya el bombası olsaydı, çok sayıda insan zarar görebilirdi.
*İnsanlar dua etmek için bir araya geldi. Yolda yapılan protestolarda en fazla 250 kişi vardı. Ancak içeride, daha fazla gürültüyle sayın bakanı konuşturmadılar. Hepimiz tehlikede idik.
*Ek güçler de geldi. Durum karışıktı ve depremin birinci yıl dönümünde anma törenine giderken hayatını kaybedebilirdik. Hem bizim hem halkın hayati tehlikesi vardı.
*Benim karşıma hazırlıklı bir şekilde çıktılar. Zamanla bunlar ortaya çıkar, iktidar partisinden de 50-60 kişi vardı. Bana karşı sinerjik bir çalışma yaptılar.
“YETKİ TAMAMEN ONLARIN ELİNDE”
*OHAL oldu ve OHAL süresince yetki tamamen onlarda olsa da, mücbir sebep devam ettiği için Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) yasaları geçerli. Hatay’ın alt yapı hatları yıkıldı. Her yer yıkıldı… İş gücümüz 12 kat arttı ve gelirlerimiz yüzde 40 düştü.
*Belediye bu imkanlarla hiç boş durmadı. Arkadaşlarımız gece gündüz çalıştı. Eğer dördüncü seviyede alarm veriyorsanız, uluslararası yardım istiyorsunuz demektir. Rutin işlerimizi fazlasıyla yapıyoruz. Altyapıda su gitmeyen bir yerimiz yok.
DEVLETTEN DESTEK ALABİLİYOR MUSUNUZ?
*Murat Kurum döneminde bizi görmezden geldiler. Ancak Sayın Özhaseki daha hassas davrandı, ona teşekkür ederim. Kurum bizi görmedi, duymadı, telefonlarımıza cevap vermedi. Ancak Özhaseki bizi dışlamadı. Bakanlıkla ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha hassas davranıyor.
*Aynı sıkıntıları Cumhurbaşkanımız da yaşadı. Videolar var ki hükümete karşı demokrasi dersi verdi. Devlette bütünlük istiyoruz. Belediyelerle hükümet arasında iş birliği kültürü istiyoruz. Bu kimseyi rahatsız etmemeli.
BİR YIL GEÇTİ, HATAY’IN GELDİĞİ NOKTA İÇİNİZE SİNİYOR MU?
*Vatandaş benden şikayet edebilir, başımın üstüne. Eleştirileri kabul ederim. Doktorları ve belediye başkanı olarak hizmet ediyorum…
*Enkaz kaldırma sırasında yollar ve altyapı zarar gördü. Enkazları AFAD karşılığında kaldırıyor. Yıkım ekibi molozları yerlere atıyor. Her yerde aynı durum söz konusu.
*Yerlere vurarak ayrıştırma yapıldığında, değerli malzemeler zarar görüyor. Bu kadar yıkım arasında sürekli asfaltlama imkanımız yok.
*Bu yıkım ekipleri AFAD ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Valimizle birçok kez konuştum, ancak bir sonuç alamadık.
*Bunlara cezalar da yazdık. Ancak cezalar çok düşük. Yolları mahvettiler. Çevre mühendislerine göre, dört molozdan birinde asbest bulunuyor.
*’Ayrıştırmayı burada yapmayın’ dedik. ‘Yıkarken sulayın’ dedik. ‘Kamyona yüklerken üstünü kapatın’ dedik. ‘Döküm sahasında sulayarak ayrıştırma yapın’ dedik. Asbesti solumak kansere yol açabilir.
*AFAD ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı. Ancak bizi davet etmediler. Biz hükümetle iş birliği yapmak istiyoruz çünkü Hatay ancak böyle ayağa kalkabilir.
ADAYLIK TARTIŞMASI
*Yolumuza devam edeceğiz ve seçimi kazanacağız. İktidar burada seçimi iki kez
kaybetti, bu yüzden manipülasyon yapıyor.
*Cumhurbaşkanımız açıkça belirtti. Hatay mahzun ve garip olacak. Hatay mücadelecidir. Belki zorluklarla karşılaşır, ama Hataylı onurlu bir şekilde yaşar.
*Eleştirilere açık bir insan olmasaydık, bizi seçmezlerdi. Anketlerde birinci çıkmazdık.