Donald Trump yemin töreni, aşırı soğuk hava koşulları nedeniyle kapalı alanda gerçekleştirilecek. ABD tarihinde 40 yıl sonra ilk kez bir başkanlık yemin töreni Kongre Binası içinde düzenlenecek. Trump, 20 Ocak Pazartesi günü ABD Başkanı olarak göreve başlarken, geleneksel açık hava töreni yerine Kongre Binası Rotunda Salonu’nda yemin edecek.
Tarihi Törende Alışılmışın Dışında Bir Atmosfer Olacak
Başkanlık yemin törenleri, Amerika’nın en önemli siyasi etkinliklerinden biri olarak kabul edilir. Ancak bu yılki tören, hava koşulları nedeniyle daha önce yalnızca 1985 yılında Ronald Reagan döneminde alınan bir kararla benzer şekilde kapalı alanda gerçekleştirilecek.
Her başkanlık yemin töreninde sahne alan Deniz Kuvvetleri Bandosu, bu kez enstrümanlarının donmasını engellemek için iç mekânda çalacak. Trump’ın yemin etmesinin ardından geleneksel olarak “Hail to the Chief” şarkısı seslendirilecek.
Yüzbaşı Leslye Barrett, bu anın tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Bu benim yedinci yemin törenim, ancak her biri kendi içinde benzersiz. Burada bulunmak ve tarihin bir parçası olmak her zaman heyecan verici.” dedi.
Washington’da Aşırı Soğuklar Bekleniyor
Başkanlık yemin töreninin kapalı alana alınmasının en büyük nedeni, dondurucu hava şartları. 20 Ocak’ta Washington, D.C.’de sıcaklığın en fazla -5°C’ye ulaşması, gece saatlerinde ise -14°C’ye kadar düşmesi bekleniyor.
Bu sıcaklıklar, 1985’te Ronald Reagan’ın ikinci yemin törenindeki hava koşullarına benzer. O dönemde sıcaklık -14°C’ye kadar düşerken, rüzgârın etkisiyle hissedilen sıcaklık -23°C olarak kaydedilmişti.
2009’da Barack Obama’nın yemin töreni de soğuk hava koşullarında gerçekleşmiş, ancak sıcaklık -2°C civarında kalmıştı.
Donald Trump yemin töreni İçin Geniş Güvenlik Önlemleri Alındı
Biletli ziyaretçilerin törene katılımı için hazırlıklar haftalar öncesinden başladı. Kongre Binası önünde özel bir platform inşa edilirken, geçit töreni alanı oluşturuldu ve güvenlik amacıyla kaldırımlara 30 mil uzunluğunda bariyer yerleştirildi.
Yüz binlerce kişinin açık havada gerçekleşecek bir törene katılması beklenirken, hava koşulları nedeniyle bu sayı oldukça düşecek. Ancak yine de binlerce kişi töreni izlemek için Washington’a gelmeye hazırlanıyor.
İlk kez bir başkanlık yemin törenine katılacağını söyleyen Olivia Connelly, “Washington’a yeni taşındım, bu yüzden bu anı deneyimlemek için harika bir fırsat.” dedi.
Bir diğer katılımcı Zander Goss ise, “Annem, George W. Bush’un yemin töreni sırasında dokuz aylık hamileydi, doğumuma dört gün vardı. Teknik olarak bu benim ikinci yemin törenim sayılabilir.” şeklinde konuştu.
Başkanlık Geçişi Demokratik Sürecin Bir Parçası
Amerikan başkanlık yemin törenleri, seçim sürecinde yaşanan tüm kutuplaşmalara rağmen, barışçıl yönetim değişiminin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Beyaz Saray’da dört farklı yönetimde görev almış olan Anita McBride, “Bu tören, hem Amerikalılara hem de dünyaya, ABD’de yönetimin barışçıl bir şekilde devredildiğini gösteren bir örnektir.” dedi.
Trump, Yemin Töreninin Ardından Stadyumda Destekçilerine Seslenecek
Geleneksel olarak başkanlar yemin töreninden sonra Beyaz Saray’a doğru yürüyerek devam eden bir geçit törenine katılır. Ancak bu yıl, Trump, tören sonrası yaklaşık iki mil mesafede yer alan 20 bin kişilik bir spor ve konser salonunda destekçilerine hitap edecek.
Ayrıca, tören sonrası Kongre Binası’ndaki Başkanlık Odası’nda bir imza töreni düzenleyerek birçok yürütme emrini onaylaması bekleniyor.
Tarih, Donald Trump’ın ikinci yemin törenini, alışılmışın dışında bir formatla gerçekleşmiş olarak kaydedecek.