Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, üç gün süren Çin ziyareti kapsamında Pekin’de Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing, Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Ayrıca, Urumçi’de Sincan Uygur Özerk Bölgesi (SUÖB) Parti Sekreteri Ma Xingrui ve SUÖB Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Ziyarette, ekonomik konular, küresel gelişmeler ve Uygur Türkleri başlıca gündem maddeleri oldu. Fidan, görüşmelerinde Türkiye aleyhine olan ticaret açığını kapatma konusunda somut önerilerde bulundu ve şu mesajları iletti:
‘Yatırım Beklentisi’
“Çin, Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağımız. Türkiye’nin aleyhine olan ticaret açığını azaltmak istiyoruz. Çin’in özellikle tarım ve gıda ürünlerimizden daha fazla ithalat yapmasını bekliyoruz. Çin’den daha fazla turistin ülkemize gelmesini teşvik etmek istiyoruz. Çin’le nükleer enerji de dahil olmak üzere enerji alanında iş birliği yapmak istiyoruz. Çinli şirketlerin Türkiye’ye doğrudan yatırım yapmasını teşvik etmelerini bekliyoruz (Çin’in Türkiye’deki yatırımları 5.1 milyar Dolar. Uluslararası yatırımları ise 1.3 trilyon Dolar.) Orta Koridor ile Kuşak ve Yol Girişimi’nin uyumlaştırılması konusunda daha fazla çaba harcamalıyız.”
Tek Çin Politikası
Filistin konusunda hem Türkiye hem de Çin, Gazze’de acilen ateşkes ilan edilmesini, iki devletli, başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırları temelinde bir barış sağlanmasını istiyor. Fidan, Çin devlet televizyonu CCTV’ye yaptığı açıklamada, “Bu sürece paralel olarak uluslararası toplum olarak beklemeden iki devletli çözümü hayata geçirmeliyiz” dedi. Turizm, enerji, nükleer enerji ve değerli madenlerin değerlendirilmesi konularında ciddi ortaklık potansiyelinin olduğunu belirten Fidan, “Özellikle bağlantısallık konuları, connectivity meselesi de son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu. Fidan, “Asya-Pasifik’teki gelişmeleri yakından izliyoruz. Tayvan konusundaki tutumumuz net: Tek Çin politikası izliyoruz” mesajını da iletti.
Uygur Türkleri Hassasiyeti
Fidan, Uygur Türkleri konusunda Türkiye’nin görüşlerini Pekin’de ve Sincan’da samimiyetle Çin makamlarına iletti. Fidan, şu mesajları verdi: “Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Aynı zamanda etnik, dinî ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Uygur Türkleri bizim için çok önemli. Uygur Türklerinin kültürel haklarının korunması ve değerlerini yaşatmaları konusunda Türk ve İslam dünyasının hassasiyetlerini biliyorsunuz. Bu hassasiyetlerin giderilmesi ve buna neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması herkes için büyük fayda sağlayacaktır.”