Bayraktar, Japon Nikkei Gazetesi’ne verdiği röportajda, Ukrayna üzerinden Rus gazı akışının durması ve Suriye’nin enerji altyapısının yeniden inşası konularında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve uluslararası iş birliği çerçevesindeki rolüne vurgu yaptı.
Avrupa’ya Gaz İhracatı İçin Hazırız
Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı yapmaya hazır olduğunu belirtti. Balkan Boru Hattı üzerinden Orta ve Doğu Avrupa’ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edilebileceğini ifade eden Bayraktar, bunun için Avrupa’nın siyasi irade göstermesi ve altyapı yatırımlarını tamamlaması gerektiğini söyledi.
Suriye’nin Enerji Altyapısı İçin İş Birliği Çağrısı
Suriye’nin enerji altyapısının mevcut durumunun oldukça kötü olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin Halep ve Afrin gibi şehirlere elektrik sağladığını ve bu tedariki ülkenin daha güneyine genişletme potansiyeline sahip olduklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’den Suriye’ye bir doğal gaz boru hattı inşa edilebileceğini ve mevcut iletim hatlarının onarılması durumunda yüzer elektrik üretim santrallerinin kullanılabileceğini söyledi.
Bayraktar, uluslararası toplumu Suriye’nin yeniden inşasına katkı sağlamaya ve Şam’a yönelik yaptırımları kaldırmaya davet ederek, bu adımların bölge istikrarı için önem taşıdığını vurguladı.
Katar Gazı Avrupa’ya Ulaşabilir
Katar’dan Türkiye’ye bir doğal gaz boru hattı projesinin yeniden hayata geçirilebileceğine işaret eden Bayraktar, bu hattın Avrupa’nın enerji arz güvenliği için önemli bir alternatif olabileceğini belirtti. Türkiye’nin mevcut boru hattı altyapısının bu projede kilit rol oynayacağını ifade eden Bayraktar, “Bunun gerçekleşmesi için güvenli ve istikrarlı bir taşıma sistemine ihtiyaç var, bu da istikrarlı bir Suriye ve bölge gerektirir,” dedi.