FORSA araştırma şirketinin Stern dergisi için gerçekleştirdiği 17-18 Ekim tarihlerinde telefonda yapılan anket sonuçları, Almanya’dan İsrail’e yönelik silah ihracatına karşı kamuoyunun büyük bir kısmının duyarlı olduğunu ortaya koydu. Ankete katılan 7 bin kişinin %60’ı Almanya’nın İsrail’e silah göndermesine karşı çıktıklarını belirtirken, %31’i bu ihracatların devam etmesine destek verdiğini ifade etti. Ayrıca, katılımcıların %9’u ise bu konuda kararsız olduklarını belirtti.
Özellikle Doğu Almanya’da yapılan analizlerde, ankete katılanların %75’inin İsrail’e silah sevkiyatına karşı olduğu dikkat çekti. Bu bölgede halkın büyük bir çoğunluğu, İsrail’in soykırım suçları işlediği iddiaları karşısında silah ihracatına kesinlikle karşı duruyor.
Almanya’nın İsrail’e yönelik silah satışları son haftalarda artış gösterdi. Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’nın 16 Ekim tarihinde yaptığı açıklamaya göre, hükümet bu yıl 13 Ekim itibarıyla toplam 45,74 milyon Euro tutarında silah ve askeri malzeme satışına onay vermişti. Daha önce, 21 Ağustos itibarıyla 14,46 milyon Euro’luk satış onayı verilmişti. Bu gelişmelerle birlikte, Almanya son 8 hafta içinde İsrail’e toplamda 31 milyon Euro değerinde silah ve askeri malzeme ihracatına izin verdi. Bakanlık, “İsrail’e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak bulunmamaktadır,” açıklamasında bulundu. Ancak, Bild gazetesi Almanya’nın satacağı silahların soykırım amacıyla kullanılmayacağına dair İsrail’den yazılı güvence talep ettiğini bildirdi. İsrail’in bu belgeyi sağladığı ve ardından Başbakan Olaf Scholz’un mecliste “İsrail’e silah sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz,” dediği kaydedildi.
2022 yılına kıyasla 2023 yılında Almanya’nın İsrail’e silah ihracatı onayı 10 kat artış gösterdi. 2023’te toplam 327 milyon Euro değerinde silah ve askeri malzeme satışına onay verilirken, 2022’de bu rakam çok daha düşük seviyelerdeydi. Satılan malzemeler arasında taşınabilir tanksavar silahları ve makineli tüfekler gibi ileri düzey silahlar bulunuyor. Özellikle 7 Ekim 2023 sonrası yapılan onaylarla ihracat hız kazandı. Latin Amerika’dan Nikaragua, Almanya’yı İsrail’e silah sağlayarak Gazze Şeridi’nde soykırıma katkıda bulunduğu iddiasıyla suçlarken, Alman hükümeti bu suçlamaları asılsız bulduğunu belirtti. Almanya’nın üçüncü ülkeler aracılığıyla İsrail’e silah ihracatı hakkında ise henüz bir açıklama yapılmadı.
Almanya’nın İsrail’e yönelik silah ihracatı, uluslararası kamuoyunda büyük tartışmalara yol açarken, ülkedeki kamuoyu anketleri de hükümetin bu politikaya karşı geniş bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Özellikle Doğu Almanya’da yaşanan güçlü tepkiler, Almanya’nın dış politika ve silah ihracatı konularında daha dikkatli adımlar atması gerektiğine işaret ediyor.