Cumhurbaşkanı Erdoğan , Beştepe Milli Kongre ve Kültür Merkezi’nde Adli Yargı Yargıçları ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Yargıçları Kura Töreni’ne katıldı.
Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında ortaya çıkan Can Atalay geriliminin ardından yüksek yargıdaki yetki tartışmalarına dair açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Erdoğan, “Anayasamıza göre farklı görev alanları olan yüksek yargı kurumları arasındaki anlaşmazlığı çözmek zorundayız” dedi.
Bu meselede taraf değil, hakem konumunda olduklarını belirten Devlet Başkanı Erdoğan, konuşmasında 8. Yargı Paketi’ne ilişkin detaylar paylaştı.
“ADALET İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ EVRENİN RÜZGARI”
Devlet Başkanı Erdoğan’ın ifadeleri şu şekilde:
148 yargıç ve savcımızı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Artık sayıları 24 binden fazla olan yargı mensuplarımız, adaleti sağlama mücadelesi veriyor. Adalet, yaşadığımız evrenin ruhudur. Bu ruhu yitirirsek, hiçbir şeyin önemi kalmaz.
Türkiye, geçmişte adaleti sağlaması gereken kurumların dış etkenlerin etkisi altına girmesinin ağır bedelini ödedi. Adalet teşkilatını yeniden millet adına karar veren bir güç haline getirmek için çaba harcadık.
Hep birlikte, 28 Şubat’ta yargı desteğiyle postmodern bir darbe olduğuna şahit olmadık mı? Aynı şekilde, 17-25 Aralık’ta ve 15 Temmuz’da yargı desteğiyle darbe girişiminde bulunulmadı mı? Artık sistem düzenli bir şekilde işliyor. Terör örgütleri, güvenlik güçlerimizin yanı sıra yargı mensuplarımızı da hedef aldı.
Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda gösterdiğimiz onurlu duruş, miras bırakacağımız bir gurur belgesidir. Adalet sistemimizin altyapısını geliştirmek için başlattığımız reformları sürdürüyoruz.
- YARGI PAKETİ
Hala çözüm bekleyen yargı sorunları var. Bazıları Anayasa ve yasalarda değişiklik gerektiriyor.
- Yargı Paketi, itiraz, istinaf ve temyiz sürelerini 2 haftaya düşürüyor.
Yargılamaların makul sürede sonuçlanmaması durumunda, Adalet Bakanlığı’nda kurulacak tazminat komisyonu karar verecek.
Meclis’in onayıyla hayata geçirileceğine inandığımız bu yargı paketini, ilerleyen dönemlerde yeni adımlar izleyecek.
YÜKSEK YARGIDA YETKİ TARTIŞMALARI
Bu konuda taraf değiliz, hakemiz. Danıştay’ın FETÖ üyeleriyle ilgili verdiği tartışmalı kararlar, bazı konuların netleştirilmesinin gerekliliğine işaret ediyor.
Anayasamıza göre farklı görev alanları olan yüksek yargı kurumları arasındaki anlaşmazlıkları çözme zorunluluğundayız.
- Yargı Paketi ile başladığımız adımları atıyoruz. Anayasa ve yasada yapılması gereken daha pek çok düzenleme olduğunun farkındayız.
Amacımız, ülkemizi bu gereksiz tartışmalardan kurtarmak ve yargıya zarar vermekten kaçınmaktır.