Afrika ve Asya’ya tahıl sevkiyatı yapmak amacıyla iki yük gemisi Ukrayna’ya doğru sefere çıktı.

Tarih:

Rusya, kendi istekleri karşılanmadığı gerekçesiyle bu yıl temmuz ayında bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Afrika ve Asya pazarlarına tahıl sevkiyatı yapmak amacıyla iki yük gemisinin ülkenin Karadeniz kıyısındaki limanlarına doğru hareket ettiğini bildirdi.

Kubrakov, bu kargo gemilerinin Karadeniz üzerinde Ukrayna limanlarına yönelen deniz taşımacılığı araçları arasında ilk olarak “geçici bir koridoru” kullanacaklarını açıkladı.

Kubrakov, “Dayanıklı Afrika” ve “Aroyat” adlı yük gemilerinin yaklaşık olarak 20 bin ton buğday taşımak üzere Karadeniz üzerinden Ukrayna limanlarına doğru ilerlediğini ifade etti.

Ukrayna, geçen ay, Şubat 2022’de savaşın başlamasından bu yana limanlarda mahsur kalan gemilerin tekrar denize açılabilmesi ve Rusya’nın Kiev’in tahıl ihracatına izin veren anlaşmadan çekilmesi sonrasında oluşan fiili ablukayı aşmak amacıyla Karadeniz’de bir “insani koridor” oluşturduğunu duyurdu.

Şu ana kadar Odesa Limanı’nda demirlemiş olan beş gemi, Romanya ve Bulgaristan’a gitmiş durumda.

Ukrayna, dünyanın önde gelen tahıl üreticilerinden biri olup, bu koridoru aynı zamanda gıda ihracatı için de kullanmayı amaçlıyor.

Deniz taşımacılığına dair veriler, gemilerin Karadeniz’in kuzey kesimlerinde seyir yaptığını göstermektedir.

Adını açıklamayan bir BM yetkilisi, BM’nin bu gemilerin denize açılma sürecine dahil olmadığını belirterek, “Normal ticaretin, özellikle de küresel gıda pazarlarının tedarikine ve istikrarına katkı sağlayan temel gıda maddelerinin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

BM yetkilisi, hem Ukrayna’dan hem de Rusya Federasyonu’ndan tarım ürünleri ihracatını kolaylaştırmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Ukrayna limanlarından tahıl yeniden yüklenmesi, Rusya’nın temmuz ayında tahıl anlaşmasından çekilerek fiili ablukayı yeniden uygulamaya çalıştığı bir dönemde, Kiev’in Karadeniz üzerinden mal gönderme yeteneğini bir sınav olarak görmektedir.

Rusya’nın bu gemileri engelleyip engellemeyeceği de hala merak edilen bir konudur.

Son dönemde Moskova, Ukrayna’nın tahıl ihracat altyapısına sık sık insansız hava aracı ve füze saldırıları düzenlemiştir.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Netanyahu’nun Ziyaretinin Ardından Macaristan’dan UCM’ye Rest: Çekilme Süreci Başlatılıyor

Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olma statüsünden...

Ankara’dan İsrail’e Sert Mesaj: “Yayılmacı Gündeminizi Türkiye’ye Saldırarak Gizleyemezsiniz”

Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Türkiye’yi hedef...

Fidan, Brüksel’de Yoğun Temaslarda: NATO Zirvesinde Kritik Görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için...

Ankara’dan Orta Asya’daki Sınır Uzlaşısına Destek Mesajı

Türkiye, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın sınırlarının kesiştiği noktaya ilişkin...
error: Content is protected !!