TUSAŞ ve Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan yerli savaş uçağı KAAN hazırlık ve test sürecinde önemli bir aşama daha kaydedildi. Önceden yer testlerini ve taksi testlerini başarıyla tamamlayan KAAN, bugün sabah Mürted Hava Meydanı’nda pistte bir adım daha ilerledi.
İLK UÇUŞ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Test pilotu Barbaros Demişbaş’ın kontrolünde tekerlekler pisti terk eden KAAN, ilk kez havalandı ve uçuşunu başarıyla tamamladı.
HAVA HAVA VE YER HAVA MUHAREBESİ YETENEĞİ
Çok yönlü bir yerli savaş uçağı olan KAAN, hava-hava ve hava-yer muharebe gereksinimlerine üstün yetenekler sunuyor…
KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
14 metrelik kanat açıklığına sahip olan KAAN’ın uzunluğu 21 metre.
1.8 mach hıza ulaşabilen KAAN, 55 bin feet’e kadar tırmanabiliyor.
Düşük görünürlük ve kızılötesi iz özelliğiyle dikkat çeken yerli savaş uçağı, supercruise yeteneğine de sahip. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, güncel tehditlere yönelik çözümler geliştirirken aynı zamanda yurt dışından tedarik edilen sistemlere yerli alternatifler üretiyor.
Bu kapsamda, bugüne kadar yurt dışından temin edilen ve MKE AŞ tarafından geliştirilen Milli Deniz Topu’nun, ilk teslimatı gerçekleştirildi.
Kara testlerini başarıyla tamamlayan Milli Deniz Topu, liman ve deniz testleri için TCG BEYKOZ korvetine entegre edildi ve göreve hazır hale getirildi. Bu gelişmenin ardından MKE AŞ, Milli Deniz Topu’nun ilk teslimatını Açık Deniz Karakol Gemisi’ne yaptı.
Türkiye’nin denizlerdeki haklarını korumak amacıyla geliştirilen Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsamında, 2 gemide de Milli Deniz Topu kullanılacak. Bu ağır silahlı karakol gemileri, istihbarat gözetleme, arama kurtarma, terörle mücadele, denizde denetim harekatı ve deniz özel harekatı gibi temel görevleri yerine getirecek.
Şirket, ihracat potansiyeli yüksek olan Milli Deniz Topu’nun yakın zamanda yurt dışındaki kullanıcılara sunulması için görüşmeler yapıyor.
SIRADA 127 MM DENİZ TOPU VAR
Milli Deniz Topu, hava savunma, su üstü savaşı ve kara bombardımanı görevlerinde kullanılıyor. Dakikada 80 atış yapabilen sistem, yaklaşık 20 kilometre menzile sahip.
Türk savunma sanayisindeki kabiliyetlerden etkin şekilde yararlanan MKE AŞ, Milli Deniz Topu’nu sadece 12 ay gibi kısa bir sürede üretti.
76 milimetre topun başarısı ve deneyimiyle, 127 milimetre Deniz Topu’nun da MKE AŞ tarafından üretilmesi için çalışmalara başlandı.
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ASELSAN tarafından geliştirilen ve su üzerinde hızla ilerleyen kamikaze İDA Albatros için Mersin’de test atışı gerçekleştirildi.
Test sırasında, hedef gemiye saldıran Albatros’tan biri başarıyla patladı ve hedef gemiyi sulara gömdü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Bayraktar TB2 İHA da testte görev aldı. Bayraktar TB2, tespit ettiği hedefe insansız deniz araçları yönlendirdi.
Böylece, dünyada ilk kez İDA-İHA işbirliğiyle kamikaze saldırı konsepti uygulandı. Test, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve diğer yetkililer tarafından yakından takip edildi. Test öncesinde hedef geminin çevreye zarar vermemesi için temizlendiği ve kirlilik içerebilecek unsurlardan arındırıldığı belirtildi.