Yeni vergi düzenlemesine ilişkin ilk ayrıntılar

Tarih:

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan ‘gelire göre vergilendirme’ sistemiyle ilgili çalışmalar ivme kazanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ülkede dolaylı vergilerin yüksek, doğrudan vergilerin ise düşük olduğunu belirtti. Yılmaz, “Yakın zamanda, sosyal adalet açısından doğrudan vergilerin oransal olarak artması gerektiğine inanıyorum. Her gelir seviyesinden vatandaştan aynı miktarı almak yerine, düşük gelirli kesimlere daha az yük getirmek anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

DOLAYLI VERGİLERİN PAYI % 65

Türkiye’de dolaylı vergilerin yükü 1990 yılında %48, 2000 yılında %59, 2002’de %66, 2004’te %69 seviyesine yükselmişti. 2010’da %67 olan bu oran, 2017’ye kadar %66 ile %69 arasında değişti, 2019’da %61.3’e geriledi, 2020’de %65.6, 2021’de %64.1 ve geçen yıl %62.2 seviyesine indi. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise KDV ve ÖTV’nin toplam vergi gelirlerindeki payı %65, doğrudan vergilerin payı ise %35 oldu. Dolaylı vergiler arasında KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi ve Gümrük Vergisi bulunuyor. Doğrudan vergiler ise gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni içerir.

OECD ülkeleri genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin oransal payı ortalama %11.2 düzeyindeyken, Türkiye’de bu oran sadece %5.5. Türkiye, dolaylı vergilerin, toplam vergi geliri içerisindeki payında OECD ülkeleri arasında lider konumda bulunuyor. Örneğin Norveç’te, gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan dolaysız vergilerin payı %20.4 iken, ABD’de bu oran %12.8 olarak gerçekleşiyor.

Hükümetin yeni vergi sistemiyle ilgili planları, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) da yer alıyor. Bu kapsamda, gelir, kurumlar ve katma değer vergileri kanunları ile vergi usul kanunu yeniden düzenlenecek. Gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin sayısı artırılacak. Vergisel teşvikler, iktisadi ve sosyal yönleriyle ele alınacak ve etkin olmayanlar kaldırılacak. Doğrudan vergilerin, toplam gelir içerisindeki ağırlığı artırılacak. Bu amaçla vergi teşvikleri, muafiyetler, uzlaşmalar ve matrah belirleme yeniden gözden geçirilecek. Vergi Usul Kanunu’na göre çift kayıt sistemine son verilecek. Elektronik defter ve elektronik belge uygulamaları daha yaygın hale getirilecek.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Trump’tan Çin’e yeni rest: Gümrük vergileri yüzde 245’e çıkabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik ticaret savaşında yeni...

İran’dan net mesaj: “Uranyum zenginleştirme hakkı müzakere konusu değildir”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile yürütülen dolaylı...

Çin’den ABD’ye kritik darbe: Nadir toprak elementleri ihracatı durduruldu, üretim tehlikede

ABD ile süregelen ticaret savaşında Çin'den gelen yeni hamle...

Katil israilden açıklama : Gazze’ye hiçbir insani yardım girmeyecek

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Gazze’ye yönelik insani yardımların...