Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, ülkeyi siyasi bir krize sürükleyen ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısı’nın son görüşmesi tamamlandı ve yasa tasarısı parlamentodan geçti. Ancak, kararın ardından parlamentoda milletvekilleri arasında arbede yaşandı. İktidar ve muhalefet partilerinden milletvekilleri birbirlerine saldırdı, yumruklar havada uçuştu.
Onaylanan yasa ile Gürcistan’ın Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinin zarar görebileceği endişesi tepki topladı. Parlamento binasının önünde yasaya karşı çıkan yüzlerce kişi bir araya gelerek yasayı protesto etti. Ellerinde Gürcistan, NATO ve AB bayraklarıyla Parlamento önüne gelen protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı ve polis protestoculara sert müdahalede bulundu.
Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasası ile hükümetin, yurt dışından fonlanan medya ve sivil toplum kuruluşlarını denetlemesi sağlanacak. Tasarı, şimdi yasaya karşı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Salome Zurabaşvili’ye sunulacak. İktidar partisi, Parlamento’da tasarıya yönelik veto hakkını aşacak çoğunluğa sahip olduğundan, bu veto muhtemelen etkisiz hale getirilecek. Gürcistanlılar, bu yasayı basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olarak görüyorlar.
Yasa, Rusya’daki yasalara benzer şekilde algılanmakta ve yasalaşması durumunda Rusya’daki gibi müdahalelerin olabileceği endişesi taşınmaktadır. Meclisteki muhalefet partisi milletvekilleri, kararı eleştirerek “Daha önce ne zaman bu kadar birleşmiş, bu kadar birleşik bir Gürcistan’ın Avrupa’daki geleceği için savaştığını gördünüz? Bugün Rus yasalarına ‘hayır’ demek, Rus rejimine ‘hayır’ demekle eşdeğerdir. Siz meşruiyetini kaybetmiş hükümetsiniz” şeklinde konuştular.