Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa, vergi güvenliğini artırmayı, gönüllü uyumu teşvik etmeyi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefliyor.
Yeni yasayla birlikte vergi ziyaına sebebiyet verenler için vergi ziyaı cezası yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Vergi Usul Kanunu’na bağlı usulsüzlük cezalarında yapılan değişikliklerle kayıt dışılıkla mücadele güçlendirilecek. Bazı özel usulsüzlük cezalarının artırılması ve tekrarında daha yüksek cezalar uygulanması da yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.
GİB Personeline Fazla Mesai Ücreti
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) personeline normal mesai saati dışında ve daire dışında çalıştıkları her bir saat için fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu ödemeler, aylık 50 saati geçemeyecek ve personel sayısı GİB taşra teşkilatında bulunan toplam personelin yüzde 20’sini aşamayacak. Bu düzenlemenin bütçeye yıllık etkisi 348,6 milyon lira olarak öngörülüyor.
KDV ve Vergi İstisnalarında Değişiklikler
Ticari olmayan faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına verilen hizmetlere KDV istisnası uygulanmaması ve mevcut istisnanın kısmi istisnaya dönüştürülmesiyle yıllık toplam 5,4 milyar lira gelir sağlanması bekleniyor. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan vergi istisnası kaldırılacak, sadece yurt dışına satışlardan elde edilen kazançlar vergi istisnası kapsamında olacak. Bu düzenlemenin 2025 yılı için 2,5 milyar lira gelir etkisi yaratacağı tahmin ediliyor.
Emekli Aylıklarında Artış ve Sosyal Güvenlikte Değişiklikler
En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira olarak belirlendi ve bu düzenlemeden 3,7 milyon kişinin faydalanacağı öngörülüyor. Bu durumun 2024 yılı için 33,2 milyar lira maliyet oluşturacağı değerlendiriliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan emekli olup aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin işverenlerine sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi indirimi uygulaması sonlandırılıyor. Bu indirimin kaldırılmasıyla kamu giderlerinde yıllık 13,7 milyar lira azalma bekleniyor.
Yeni Vergi Düzenlemeleri
Türkiye’de kurulmuş olup kurumlar vergisinden muaf olan taşınmaz yatırım fonları ve ortaklıklarının elde ettiği kazançların yüzde 50’sinin kar payı olarak dağıtılması gerekecek. Bu düzenlemenin bütçeye etkisinin 7,2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinde kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılarak 557 milyon lira ek gelir sağlanması bekleniyor.
Çok Uluslu Şirketler ve Yurt Dışı Harçları
Çok uluslu şirketlere yönelik küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasından 40 milyar lira gelir bekleniyor. Yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan alınacak harç 500 liraya yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu düzenlemenin yıllık gelir etkisinin 4,3 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.