Ukrayna’nın Rusya’ya karşı başlattığı karşı saldırı, iki yılı aşkın süredir devam eden savaşın dinamiklerini değiştirmeye aday. Ukrayna ordusunun sürpriz saldırıları sonucu Rusya’nın Kursk bölgesinde büyük bir sivil tahliye operasyonu başlatıldı. Cumartesi günü itibariyle, Kursk bölgesinin batısında yer alan ve Ukrayna saldırılarından etkilenen 3.000 kişi tahliye edildi. Rusya Acil Durum Bakanlığı, toplamda 10.000’den fazla kişinin ülkenin diğer bölgelerindeki geçici konaklama merkezlerine yerleştirildiğini açıkladı.
Rus yetkililer, Ukrayna’nın “beklenmedik” saldırıları nedeniyle 120.000’den fazla insanın tahliye edildiğini belirtti. Muhalif partilerden Yabloko üyesi Yan Furtsev, “Hiç kimse Kursk bölgesinde böyle bir çatışmanın mümkün olabileceğini düşünmüyordu,” diyerek bölgedeki panik ve karışıklığa dikkat çekti.
Ukrayna ordusunun bu karşı saldırısı, Kiev’in birkaç köyü ele geçirmesi, yüzlerce esir alması ve Rusya’nın on binlerce sivili tahliye etmesi ile sonuçlandı. Bir haftadan fazla süredir devam eden çatışmalarda Rus birlikleri, Ukrayna güçlerini püskürtmekte zorlanıyor.
Kiev’deki yetkililer, 6 Ağustos’ta başlayan karşı saldırının savaşın seyrini değiştireceğini düşünse de Ukrayna’nın Rusya’yı işgal etme gibi bir amacı olmadığını defalarca kez dile getirdiler. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’in üst düzey danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Ukrayna’nın Rus topraklarını işgal etme çabasında olmadığını belirtti.
Bu arada, Rusya’nın Belgorod bölgesindeki yetkililer, pazartesi günü itibarıyla beş köyün boşaltılacağını duyurdu. Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram’da yaptığı açıklamada 19 Ağustos’tan itibaren bu yerleşim birimlerinin tahliye edileceğini belirtti.
Ukrayna’nın Kursk’taki ilerleyişi sürerken, Rusya da Ukrayna’nın doğusundaki kazanımlarına devam ediyor. Cuma günü yapılan bir açıklamada, Rus güçlerinin doğudaki Serhiivka kasabasını ele geçirdiği belirtildi.
2022 yılında, Rusya’nın Ukrayna’ya geniş çaplı bir işgal başlatmasıyla başlayan savaş, özellikle Ukrayna’nın doğusunda şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Kırım’ın 2014’teki işgalinin ardından başlayan gerilim, Minsk anlaşmalarının çökmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde ayrılıkçıların Rusya’nın desteğiyle bağımsızlık ilan etmesiyle tırmandı.
Son olarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya ile barış görüşmelerini yasaklayan bir kararname imzalayarak, Vladimir Putin’in iktidarda olduğu sürece bu tür müzakerelerin yapılamayacağını duyurdu. Savaşın başlangıcından bu yana, Ukrayna ve Rusya arasında barış görüşmeleri defalarca kez denense de bu çabalar sonuçsuz kaldı ve çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor.