TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN uçuşundan sonra açıklamalarda bulundu. Kotil, “Uçağımız F22 ile F35 arasında bir konumda. Uçağın hava görevini daha etkin bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Yabancı basının ilgisinin kısa sürede azalması normal, çünkü bu proje dünyanın en hızlı tamamlanan uçak projesidir” dedi.
Kotil’in açıklamaları şöyle:
Başlangıçta 27 Aralık’ta uçuş planlanmıştı ancak planlar değişti. Her gün yeni sorunlar çıkıyor ve bunları çözmeye çalışıyoruz. Bir gün Çarşamba günü yolda idim. Arkadaşlar bana bugün uçmak istediklerini söylediler. Bu nedenle uçuşu izlemek için hemen oraya gittim. Airbus ile görüşme yapmak üzereydim. Bu bizim için harika bir duygu ancak bu başarıya kapılmıyoruz. Prototipin tamamlanması için hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Şu anda elimizde bir prototip var ve 7 tane daha üreteceğiz. 2028’de Hava Kuvvetlerine teslim edilecek ve F16’ların yerini alacak. 2030-2032 yıllarında ayda 2 uçak üretmeye devam edeceğiz.
“EN HIZLI TAMAMLANAN UÇAK”
Çin ve Rusya’nın uçakları var ancak bunları satmıyorlar. ABD’nin F22’si satışta değil ve F35 J20’nin altında bir uçak. KAAN, tüm güçler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış bir uçaktır. Uçağımız F22 ve F35 arasında bir yerdedir. Uçağın hava görevlerini daha etkili bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Yabancı basının ilgisinin kısa sürede azalması normal, çünkü bu proje dünyanın en hızlı tamamlanan uçak projesidir.
Ülkemizin hava kuvvetleri oldukça köklü bir geçmişe sahiptir ve dünyaca tanınmış bir konumdadır. Bu projenin milli savaş uçağı projesi olduğu belirtilmelidir. İhtiyaçlarımızı önceden belirliyoruz ve bu projeyi Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) yürütüyor. 10 yıl öncesinden planlama başlıyor. Bu proje Binali Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde İngilizlerle bir iş birliği olarak başlatıldı. Bu projenin dünyanın en iyi uçağı olacağına inanıyoruz.
“KAAN ZORUN ZORU”
KAAN bana sürpriz olmadı. Hürjet’in başarısını gördükten sonra bu uçağın da başarılı olacağını biliyordum. Uçaklar genellikle aerodinamik olarak tasarlanır ve Hürjet’in performansı beklentilerin çok üzerindeydi. TUSAŞ’ın personeli harika işler başarıyor. KAAN’ın uçuşunu bekliyordum. KAAN, gerçekten zor bir proje oldu. Alt sistemlerinin çoğu yerli olarak üretildi. Motor ve fırlatma koltuğu dışarıdan temin edildi, ancak diğer tüm sistemler yerli olarak üretildi. 27 Aralık’ta 1500 mühendis sabaha kadar çalıştı. KAAN, Türkiye’nin başarısını kanıtlıyor. Bu uçağın uçuşunu devam ettirmek ve 7 uçağı tamamlamak istiyoruz. Tüm alt sistemler Aselsan ve MİLGEM tarafından sağlanacak. Irak Savunma Bakanı KAAN’ın uçuşunu ne zaman yapacaklarını sordu.
Şu anda aktif olarak F16’larımız var ve Eurofighter ve Rafale gibi uçakları da alabiliriz. F35’leri dost ülkelere satmayı düşünmüyorum. Amacımız, TUSAŞ çalışanı olarak, bu projeyi mümkün olan en kısa sürede tamamlamak.