TUSAŞ Genel Müdürü Kotil duyurdu: Kaan 2028’de Türk motoruyla donatılacak

Tarih:

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) Bilim Kültür Sanat Haftası kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Havacılık Vizyonu” etkinliğine katıldı.

İHA’nın haberine göre, etkinlikte öğrencilere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii hakkında bilgi veren Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN’ın son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kotil, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 2028 yılında 20 adet Hava Kuvvetleri’ne teslim edeceğiz. Ardından sekiz tane daha üretilecek. Son olarak bir tane daha yapacağız ve bu uçağın üzerinde 2028 yılında Türk motoru bulunacak. Türk motoru için çalışmalar sürüyor. Gençlerimiz çok yetenekli. İsterseniz başarırsınız” dedi.

‘Hiçbir şey kolay değil’

Sekiz yıldır TUSAŞ’da görev yaptığını belirten Kotil, “Hiçbir şey kolay değil. Türkiye’nin en büyük sorunu alt sistemlerin eksikliği” dedi ve şunları ekledi:

  • Motor, iniş takımları, yakıt pompaları gibi alt sistemleri dışarıdan temin etmek zorundayız. Gökbey’in transmisyonunu başlangıçta bir Alman şirketine yaptırıyorduk, ancak teslimat gecikti. Ücretini ödedik, iki kez Almanya’ya gittim. Çelik malzeme kullanılıyordu. Amerikan malzemesi Almanya gümrüğünde takıldı.
  • Zor durumda kaldık. Şirketin genel müdürüne bu durumu anlattım ve alüminyumdan yapmasını istedim. Sonunda kendi transmisyonumuzu ürettik. Gökbey 2018’de uçuşunu gerçekleştirdi. Bu tecrübeden öğrendik ki tüm alt sistemleri kendimiz üretmeliyiz.

‘Yolcu uçağı projesi yok’

Boeing ve Airbus’a parça ürettiklerini belirten Kotil, “Ancak yolcu uçağı yapmak 5 milyar dolarlık bir yatırım gerektirir ve mevcut projelerimizin tamamlanmasına engel olur” dedi.

2028’de Hava Kuvvetleri’ne 20 adet KAAN teslim etmenin en büyük hayalleri olduğunu ifade eden Kotil şöyle devam etti:

  • TUSAŞ olarak Kaan, Hürjet, Hürkuş, Anka3 projelerimiz var. KAAN’ın bu projelere ihtiyacı var. Anka2, Anka1, Atak, Atak2, Gökbey ve Gökbey’in büyük modeli ve iki uydu üzerinde çalışıyoruz. Bütün enerjimizi bu projelere yoğunlaştırıyoruz. Şu anda yolcu uçağı projemiz yok. Ancak devlet büyüklerimiz karar verirse ve imkan sağlanırsa, bu projeyi de gerçekleştirebiliriz.
Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...