Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üzerinde uzlaştığı sığınmacı ve göçmen reformu anlaşmasını eleştirerek, bu anlaşmanın “kesinlikle başarısız olacağını” söyledi. Orban, anlaşmanın temelinden tamamen yanlış olduğunu savundu ve AB’ye girmek isteyenlerin sınırların dışında başvuru yapmaları gerektiğini belirtti. Orban, bu tutumun AB’de işe yarayan tek ve örnek model olduğunu savundu.
AB Konseyi ile AP, 20 Aralık’ta AB’nin sığınmacılar ve göç konusundaki hukuki çerçevesini tamamen gözden geçirecek 5 temel düzenlemenin siyasi noktaları konusunda anlaşmaya varmıştı. Orban, iltica hakkı olmayan Türk vatandaşlarına yapılacak uygulamaların da bu anlaşma kapsamında değiştiğine dikkat çekti.
Anlaşma, iltica kabul oranları yüzde 20’nin altında olan ülkelerden gelenlerin AB’ye alınmamasını öngörüyor. Türk vatandaşları da bu kapsamda değerlendirilecek. AB’ye kaçak giriş yapan veya iltica talebinde bulunmayan Türkler gibi gruplar sınırlarda oluşturulan kamplara alınabilecek. Ayrıca, hangi ülkeden geldikleri belirlenemeyenler Afrika’ya (Gana veya Ruanda gibi) gönderilebilecek.
AB, 2015’teki göç krizinden bu yana sığınmacıların dağıtılması ve iltica başvurularının nasıl ele alınacağı konusunda bir çözüm bulmaya çalışıyor. Ancak üye ülkeler arasında farklı tutumlar ve anlaşmazlıklar bu süreci zorlaştırıyor. AB kurumları, yeni kuralların yasalaşması için üye ülkeler arasında bir anlaşmanın bir an önce sağlanmasını istiyor.