Türkiye’nin savaş uçağı talebi: Eurofighter’ların önemi

Tarih:

Doç. Dr. Murat Aslan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in “Eurofighter Typhoon” savaş uçağına dair açıklamalarını değerlendirdi. Türkiye’nin muharip uçak ihtiyacını, F-16 tedariki sürecinde yaşananları ve Eurofighter tedarikinde olası gelişmeleri AA Analiz için kaleme aldı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut filosunu yenileme ihtiyacı bulunmaktadır. Modernize edilen F-16’ların ve sınırlı sayıdaki F-4’lerin yerine yeni muharip uçaklar temin edilmesi gerekmektedir. F-35 programından çıkarılmasıyla birlikte Türkiye, milli ve yerli üretimine odaklanarak acil muharebe ihtiyacını karşılamak amacıyla filosunu güncellemelidir. Özellikle F-16’lara yönelik başlatılan Özgür Projesi, radar ve yazılım konularında geliştirmeler sağlamıştır, ancak Türkiye, muhtemel muharebe görevleri, tehdit ve risk değerlendirmeleri doğrultusunda bütçe sınırları içinde yeni uçakları temin etmeyi planlamaktadır.

Bu yeni uçakların çeşitli görevleri icra edebilecek çok yönlü bir yapıda olması gerekmektedir. Türk Hava Kuvvetleri’nin hem stratejik hem de operatif-taktik görevleri aynı anda yerine getirebilmesi için çeşitli konvansiyonel tehditlerle başa çıkabilmesi ve aynı zamanda asimetrik tehditlere karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle, F-16 veya Eurofighter gibi çok yönlü uçak modelleri tercih edilmektedir.

F-16’nın tercihi için henüz ABD Senatosu tarafından başlatılan bir süreç bulunmamaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’nin alternatif arayışları devam etmektedir. Örneğin, eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Çin yapımı J-10 savaş uçağını incelemişlerdir. Ayrıca, Eurofighter gündemi Türkiye ile sık sık gelişmeler kaydetmiştir. Ancak, F-16 satışının zayıf bir ihtimal olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’nin başka tedarikçilere yönelmesi gerekebilir.

F-35, Eurofighter ve F-16 savaş uçakları arasındaki farklar konseptlerine dayanmaktadır. F-35, görünmezlik teknolojisi ile uzaktan mühimmat kullanabilme yeteneğine odaklanmış bir istihbarat uçağıdır. Eurofighter Typhoon ve F-16 ise görünmezlik teknolojisine sahip değildir. Türkiye’nin bu süreçte milli projeleri olan KAAN ve HÜRJET’in geliştirilmesi ve test edilmesi devam etmektedir. Ancak, bu projelerin envantere girmesi ve muharebe görevleri alabilmesi en az 5-7 yıl sürebilir. Bu nedenle Türkiye, Eurofighter veya benzeri uçaklara bu süreçte ihtiyaç duyabilir.

Almanya’nın Türkiye’ye yönelik silah ambargosu, Alman hükümeti içinde tartışmalara neden olmuştur. Almanya’nın bu tavrının Eurofighter satışını etkileyebileceği düşünülmektedir. Ancak İspanya ve Birleşik Krallık, Eurofighter satışını desteklemektedir. Almanya’nın olumsuz bir kararı durumunda Türkiye’nin Eurofighter’a alternatif başka seçenekleri de bulunmaktadır, hatta Milli Uçak Programı hızlandırılabilir.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Netanyahu’nun Ziyaretinin Ardından Macaristan’dan UCM’ye Rest: Çekilme Süreci Başlatılıyor

Macaristan hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf olma statüsünden...

Ankara’dan İsrail’e Sert Mesaj: “Yayılmacı Gündeminizi Türkiye’ye Saldırarak Gizleyemezsiniz”

Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinde görevli bazı bakanların Türkiye’yi hedef...

Fidan, Brüksel’de Yoğun Temaslarda: NATO Zirvesinde Kritik Görüşmeler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için...

Ankara’dan Orta Asya’daki Sınır Uzlaşısına Destek Mesajı

Türkiye, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın sınırlarının kesiştiği noktaya ilişkin...
error: Content is protected !!