Türkiye, Irak’ın kuzeyinde askeri operasyonlarla birlikte istihbarat faaliyetleri ve diplomatik girişimlerle bu yıl içerisinde Irak sınırında güvenli bir bölge oluşturmayı planlıyor. Ancak Türkiye için terör örgütlerinin ve destekçilerinin bulunduğu her yer potansiyel bir operasyon alanı olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı’nın son zamanlarda tekrarladığı “Suriye’de yarım kalan işimizi mutlaka tamamlayacağız” açıklamasının ardından çifte bir operasyon hazırlığı yapılıp yapılmadığı sorusu gündeme geldi. Milliyet’e bilgi veren kaynaklar, önceliğin Irak’ta olduğunu belirterek, “Bu aşamada Suriye’de diplomatik çözüm öncelikli olacak” yorumunu yaptılar. ABD’de hem başkanlık seçimleri kampanyası hem de Suriye’den asker çekme tartışmalarının aynı anda devam ettiğini kaydeden kaynaklar, “Bu nedenle şu anda önceliğimiz Irak’ta” dediler.
Koridorun Kapatılması:
PKK’nın Suriye kolu PYD-YPG’nin terör koridoru planı, Afrin-Kamışlı sınır hattı boyunca uzanıyordu. Bu koridor, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e kadar uzanan bir geçiş yolu oluşturmayı amaçlıyordu. 2016’dan itibaren gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bu koridor büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Şimdi sınır hattında bulunan ve M4 Otoyolu’na kadar uzanan boşlukların tamamen kapatılması için yeni operasyonlar gündemde. Ancak son dönemde diplomatik çözüme daha fazla ağırlık veriliyor. ABD’nin bölgeden asker çekilmesiyle paralel olarak PYD-YPG’nin geleceği hakkında tartışmalar sürerken, Suriye dosyası “şu aşamada yönetilebilir dondurulmuş sorun” statüsünde bulunuyor.
Irak’ta Öne Çıkan Üç Bölge:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2019’da Pençe serisi operasyonlarını Irak sınırında başlattı. Haftanin, Metina, Zap ve Hakurk gibi terör örgütünün uzun süredir yerleştiği dağlık bölgelerde gerçekleştirilen operasyonlarla, 2022 Nisan’ında Pençe Kilit Harekatı başlatıldı. Zap ve Metina bölgelerinde yoğunlaşan Pençe Kilit Harekatı’nda son aşamaya gelindi. Kilidin kapatılmasıyla Irak içinde yer yer 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattı oluşturulacak. Türkiye, Kandil ve Asos gibi bölgelerde hava harekatlarıyla baskıyı sürdürüyor. Ayrıca son zamanlarda Süleymaniye, Mahmur ve Sincar’da örgüt etkinliğini kırmak için diplomatik çabaları artırıyor. Sincar ile Karakaç dağı bölgesi, PKK ve Suriye’deki kolu YPG’nin Irak-Suriye geçişlerinde kullandığı önemli bir noktayı oluşturuyor. Bu bölge, Ovaköy’den Bağdat’a uzanan karayolu güzergahını kontrol eden stratejik bir konumda bulunuyor.
Sınırın Güvenliği:
Türkiye, Irak ile Suriye arasındaki sınırın PKK ve YPG’nin geçişlerine kapatılmasını talep ediyor. Bu kapsamda Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye gelerek sınırda alınan güvenlik önlemlerini incelediği öğrenildi. Irak-Suriye geçişlerinin engellenmesi için tel çit çekilmesi, hendek kazılması gibi fiziki tedbirlerin alındığı ifade edildi. Bakanlık kaynakları, yaptıkları açıklamalarda, “Önceki dönemde sınırlı, geçici ve kısıtlı operasyonlar gerçekleştirilirken bugün sürekli operasyonlar icra edilmektedir. Sınırlarımızdan 30-40 kilometre ileriden itibaren ülkemize yönelik tehditler bertaraf edilmektedir. Bu strateji ile birinci önceliğimiz; terör tehdidini sınırlarımızdan mümkün olduğu kadar ötede karşılamaktır.” şeklinde konuştular.