Türkiye, Rutte kararını verdi ve bu kararı NATO’nun tüm üyelerine Ankara tarafından bildirildi. NATO’nun yeni Genel Sekreteri seçimi için hazırlıklar sürerken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin yanı sıra Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Ioannis ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas da adaylar arasında yer alıyor.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin adaylığına ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin destek vermesiyle birlikte, Türkiye’nin desteği de belirleyici bir hale geldi. Ankara, ittifak üyelerine Rutte’ye destek sunacağını bildirdi.
Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olabilmesi için ikna etmesi gereken üç ülke daha bulunuyor: Macaristan, Slovakya ve Romanya.
Son zamanlarda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, NATO’nun yeniden güçlü bir şekilde sahneye dönmesine neden oldu. Bu süreçte NATO’ya iki yeni üye, Finlandiya ve İsveç, katıldı. Özellikle İsveç’in NATO’ya dahil olmasında Türkiye’nin belirleyici bir rol oynadığı belirtiliyor.
Yeni Genel Sekreter’in, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gibi önemli başlıklarla mücadele etmesi bekleniyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan NATO, üyelerine güvenlik sağlayan beşinci maddeye dayanıyor. Bu madde, bir üyenin saldırıya uğraması durumunda diğer üyelerin yardıma gitmesini öngörüyor.