Türkiye, NATO’nun da durdurduğu Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın uygulanmasını askıya aldı. 1990 yılında imzalanan ve 1992 yılında da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma’nın (AKKA) 8 Nisan’dan itibaren uygulanmasının durdurulacağı açıklandı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, AKKA’nın, Türkiye ile antlaşmanın diğer tarafı olan devletler arasında 8 Nisan tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına karar verildi.
NATO’nun 31 üyesinin çoğu, Kasım 1990’da Soğuk Savaş dönemindeki rakiplerinin ortak sınırlara veya sınırların yakınına kuvvet yığmasını önlemeyi amaçlayan AKKA’yı imzalamıştı.
NATO, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin ardından Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nı Kasım 2023’te askıya almıştı. İttifak ayrıca imzacı üyelerin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını açıklamıştı.
Rusya da 2023 yılında anlaşmadan çekilme kararı almış, Ukrayna’daki savaş devam ederken Moskova’nın bu hamlesi tartışma yaratmıştı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin AKKA’dan çekilmediğini ancak antlaşmanın uygulanmasının “askıya alındığını” belirtti.
Rusya’nın 7 Kasım 2023’te AKKA’dan çekildiğini ifade eden Keçeli, “Bunun sonucunda, antlaşmanın anlamlı şekilde uygulanmasına devam edilmesi imkanı kalmamıştı.” ifadesine yer verdi.
“Askıya alma” kararının geri alınabilir bir karar olduğunu belirten Keçeli, şunları kaydetti:
“Bu konuda, NATO Konseyi tarafından 7 Kasım’da açıklama yapılmıştı. Biz ayrıca bir açıklama daha yaparak kararımızı gerekçeleriyle duyurmuştuk. AKKA’ya taraf NATO müttefiklerinin antlaşmayı uygulamayı askıya alma kararlarının yürürlüğe gireceği tarihi, her müttefik kendi ulusal mevzuatları çerçevesinde belirliyor. Halihazırda AKKA’ya taraf müttefiklerin büyük çoğunluğunca askıya alma kararı yürürlüğe girdi. AKKA’yı uygulamayı askıya alma kararımızın 8 Nisan 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesine yönelik iç hukuki süreç tamamlandı ve bu konudaki Cumhurbaşkanlığı Kararı 5 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.”