Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji filosuna katılan son teknoloji ürünü 7’nci nesil iki yeni sondaj gemisinin çok yakında göreve başlayacağını duyurdu. Gemilerden ilki 2026 Ocak ayında, diğeri ise Şubat ayında enerji arama faaliyetlerine katılacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine devredilen bu dev gemiler, 228 metre uzunluğu ve 42 metre genişliğiyle dikkat çekiyor. 200 kişilik yaşam alanına sahip olan gemiler, aynı zamanda helikopter pisti barındırıyor ve 12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.
Güney Kore’de inşa edilen ve bakımları tamamlanan bu gemiler, teknik kapasiteleri ve donanımları itibarıyla dünyanın en ileri teknolojili sondaj platformları arasında yer alıyor. Satın alma sürecinde gemilerin sondaj sistemleri, güverte donanımı, makine dairesi ve alt sistemleri detaylı testlerden geçirildi. Operasyonel esneklik, maliyet avantajı ve zaman kazancı gibi kriterler gemi seçiminde belirleyici oldu.
Türkiye’nin Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gemileriyle başlayan derin deniz sondaj filosu, yeni gemilerle birlikte daha da güçleniyor. Mevcut durumda Türkiye, enerji arama filosu açısından dünyada ilk beş içinde yer alırken, bu son adımla birlikte en modern ilk dört ülke arasına girmeye hazırlanıyor.
Enerji filosunun Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda aktif şekilde görev aldığı belirtilirken, Somali görevinden dönen Oruç Reis Gemisi’nin Filyos’ta yeni görevine hazırlandığı, Barbaros Hayrettin Paşa’nın ise Karadeniz’de araştırma faaliyetlerine devam ettiği bildirildi. Tüm bu gemilere ek olarak 11 destek gemisi, bir inşaat gemisi ve yüzer üretim platformu da Türkiye’nin enerji stratejisine hizmet ediyor.
Yeni sondaj gemilerinin devreye girmesiyle birlikte, Türkiye’nin hem denizlerdeki enerji arama kapasitesi artacak hem de enerji bağımsızlığı hedefinde önemli bir eşik aşılmış olacak.