Türk savunma sanayisi 2024’te hız kesmeyecek

Tarih:

Alınan bilgilere göre, Türk güvenlik güçleri, yerli ve milli çözümlerle ihtiyaçlarını karşılamak, savunma sanayisindeki yurt dışı bağımlılığı en aza indirmek ve yeni teknolojilerle muharebe sahasında sürpriz etkiler yaratmak amacıyla 2024 yılında da aktif çalışmalarını sürdürecek.

2024’ün önemli teknoloji projelerinden biri olan milli muharip uçak KAAN’ın ilk uçuşu gelecek yıl gerçekleştirilecek. KAAN, fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testlerini başarıyla tamamladı. KAAN’ın ilk uçuşu birkaç hafta içinde gerçekleştirilecek.

İnsansız savaş uçağı ANKA III, jet eğitim uçağı HÜRJET ve ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin test süreçleri devam edecek.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın seri üretimine başlanacak. Bayraktar KIZILELMA, düşük radar kesiti ve agresif manevralarla hava-hava muharebesi yeteneklerine sahip olacak. Ayrıca, Bayraktar TB3 SİHA’nın katlanabilen kanat yapısına sahip olması ve TCG ANADOLU gemisine konuşlandırılması için çalışmalar yapılacak.

2024 yılında, ilk milli fırkateyn olan TCG İSTANBUL’un Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimi gerçekleşecek. Aynı zamanda MİLGEM projesinin 5. gemisi olan TCG İSTANBUL’un ardından projenin 6, 7 ve 8. gemilerinin inşasına devam edilecek.

TCG İSTANBUL ile birlikte Türk savunma sanayisinin geliştirdiği çeşitli ürünler, güvenlik güçlerinin envanterine katılacak. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, CENK hava savunma radarı, AKREP Deniz Platformu Çift Bant Atış Kontrol Radarı gibi ürünlerle Türkiye’nin savunma kapasitesi güçlendirilecek.

Yerli askeri kara aracı motoru TUNA’nın kullanıldığı VURAN 4×4 araçları ve TUNA motorunun KİRPİ araçlarında kullanılması planlanıyor. Ayrıca, askeri turbodizel motoru PD170, AKSUNGUR İHA ile envantere girecek.

Dijital birlik konseptinin bir parçası olan kamikaze insansız deniz aracı ÇAKA DAY-KİDA, HAVELSAN tarafından hayata geçirilen projeler arasında yer alacak.

Karma Sürü Operasyon Merkezi çalışmaları ve testleri devam ederek insansız hava, kara ve deniz araçlarının birlikte görev yapmasına olanak tanıyacak. Aynı zamanda, yurt dışı lisans bağımlılığını azaltmaya yönelik olarak geliştirilen KOVAN ve Açık Kaynak Veri Yönetim Platformu ODAK, daha geniş kullanım alanına yayılacak.

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında, nitelikli parmak izi tanıma sistemi tamamlandıktan sonra niteliksiz parmak izi tanıma sistemi de uygulamaya geçecek.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...