Moldova’daki ayrılıkçı Transdinyester bölgesi, tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Moldova yönetiminin “ekonomik baskılarına” karşı Rusya’dan koruma talep etme kararı aldı.
Transdinyester’deki sözde yerel yönetimin, Rusya’dan destek talep etmek için bir araya geldiği Moldova basınında aktarıldı. Toplantı sonucunda, Moldova yönetiminin uyguladığı “ekonomik baskılara” karşı bir karar alındığı ve bölgenin korunması için Rusya’ya resmi başvuruda bulunulacağı belirtildi.
Bu karar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus milletvekillerine yıllık konuşmasını yapmasından bir gün önce ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın iki yıl geride kalmasının ardından geldi. Putin’in konuşmasında Transdinyester talebini gündeme getirerek bölgeye destek sunabileceği öngörülüyor.
Kararda, Moldova’nın bölgeye yönelik artan baskısı ve yaklaşık 220 bin Rus vatandaşının korunması gerekliliği vurgulandı.
ABD’nin bu gelişmeleri yakından izlediği ve Rusya’nın Transdinyester’deki eylemlerini ve genel durumu gözlemlediği belirtildi.
Transdinyester Sorunu:
Moldova’nın 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Transdinyester, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Moldova ile Transdinyester arasındaki silahlı çatışmalar 22 Temmuz 1992’de ateşkesle son buldu. Ancak, 1993’te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde başlayan çözüm görüşmeleri halen devam etmektedir. Transdinyester’in kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunmaktadır, ancak Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır.