Toprak altındaki kaya gazının ekonomik değeri 350 milyar dolar olarak belirlendi.

Tarih:

Karadeniz’de 710 milyar metreküp doğalgaz ve Gabar’da milyonlarca varil petrol keşfi yapıldı. Yerin altında bulunan ve piyasa değeri 350 milyar dolar olarak belirtilen toplam 679 milyar metreküp kaya gazının çıkarılması için çalışmalar hızlandırıldı. Bu konuda bilgi veren 4T Platformu Başkanı ve yenilenebilir enerji uzmanı Ali Rıza Öner, Türkiye’nin son yıllarda alternatif enerji kaynaklarını devreye alarak enerji üretimini çeşitlendirdiğini ifade etti. Öner, “Türkiye, 4-5 bin metre derinlikte bulunan kaya gazını çıkarabilecek kabiliyette” dedi.

Diyarbakır’da özel bir şirket tarafından 10 yıl önce yapılan ilk kaya gazı sondajını hatırlatan Öner, bugüne kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde beş, Trakya Bölgesi’nde ise 10 kuyuda çalışma yürütüldüğünü belirtti. Trakya’da altı kaya gazı kuyusunun üretime alındığını ve TPAO’nun en son üç sene önce Diyarbakır’da bir kaya gazı sondaj kuyusu açtığını söyleyen Öner, gelecek dönemde kaya gazının ekonomiye kazandırılmasının planlandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Programı’na göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılında iki kuyuda kaya gazı sondaj faaliyeti yürüteceği belirtildi. SETA tarafından hazırlanan bir rapora göre, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun kaya gazı bulunuyor. Bu bölgelerde teknik olarak çıkarılabilir 679 milyar metreküp kaya gazı ve 4.7 milyar varil kaya petrolü bulunuyor. Bu miktar, Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküp gaz tüketimini 14 yıl boyunca karşılayabilecek kapasitede.

4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, kaya gazının petrol ve doğalgazdan ayrılarak kayaçların içinde sıkışmış doğalgazdan oluştuğunu belirterek, bu gazın hidrolik çatlatma adı verilen bir işlemle çıkarılabildiğini açıkladı. Türkiye’nin bu gazı çıkarabilecek teknolojik donanıma sahip olduğunu vurgulayan Öner, kaya gazı sondajının klasik petrol ve doğalgaz aramaya göre daha kolay ama yüzde 50 daha maliyetli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için yurtdışına her yıl 100 milyar dolar ödediğini belirten Öner, kaya gazı sondajlarının bu durumu değiştirebileceğini söyledi.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...