Öğretmenlere Yönelik Şiddet Tutuklama Sebebi Olacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yoğun bir çalışma programına hazırlanıyor. 9 Temmuz Salı günü başlayacak olan Genel Kurul oturumlarında, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi görüşülecek. Bu teklifle birlikte öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi ve yargısal süreçlerin hızlandırılması amaçlanıyor. Düzenleme kapsamında, eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlarda cezaların yüzde 50 oranında artırılması öngörülüyor. Ayrıca, şiddet olaylarında hapis cezası ertelenmeyecek ve bu suçlar doğrudan tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılama yolu kapatılacak.
Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını da içeren teklife göre, öğretmen adayları hazırlık eğitimlerini bu akademide alacak ve belirlenen göstergeler doğrultusunda aylık ödemeler yapılacak. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepleri halinde kadrolu öğretmen olarak atanabilecek ve bu süreçte 1 yıl boyunca yer değiştiremeyecekler. Uyuşturucu madde kullanımı, hayasızca hareketler ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenlik görevleri sona erecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi mümkün olmayacak. 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler başöğretmen ünvanı için başvurabilecekler.
Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü TBMM Gündeminde
TBMM Genel Kurulu, 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da gerçekleşen ve 8 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğü soykırımın 29’uncu yılı dolayısıyla genel görüşme yapacak. Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü kapsamında, Bosna Hersek’in doğusundaki trajik olaylar ve soykırımın etkileri ele alınacak.
9. Yargı Paketi Meclis Gündeminde
Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanarak, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlayacak. Bu teklif, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınmasını öngörüyor. Ayrıca, arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanların yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilmeleri sağlanacak. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek ve avukatlık mesleğinde en az 5 yıllık kıdem aranacak.
Kamuda Tasarruf Düzenlemesi TBMM’de
Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanarak kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini ele alacak. Teklif kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğu denetlenecek ve tedbirlere aykırı iş ve işlemler tespit edilenler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Ayrıca, akaryakıt ikmali, bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamayacak.
Akran Zorbalığıyla İlgili İlk Toplantı
Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan İlköğretim ile Ortaöğretim Kurumlarında Akran Zorbalığının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu ilk toplantısını yapacak. Komisyon, akran zorbalığıyla ilgili olarak araştırmalar yapacak ve alınabilecek önlemler üzerinde çalışacak.
İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu Toplanıyor
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanarak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve ilgili mühendis odalarının yetkililerini dinleyecek.
Salı ve çarşamba günleri Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları da gerçekleştirilecek.