Almanya Federal Meclisi’nde yapılan güven oylaması, Başbakan Olaf Scholz’un hükümetini çıkmaza sürükledi. Anayasa’nın 68. maddesi kapsamında güvenoyu talep eden Scholz, yeterli desteği bulamadı.
Oylamada 207 milletvekili lehte, 394 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 116 vekil çekimser kaldı. Scholz’un güvenoyu alabilmesi için 367 oya ihtiyacı vardı. Sonucun ardından gözler, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile yapılması beklenen görüşmeye çevrildi. Scholz’un, meclisin feshedilmesi ve erken seçim için Steinmeier’den adım atmasını talep etmesi bekleniyor.
Koalisyon kriziyle hükümet çökmüştü
Almanya’da “trafik ışığı koalisyonu” olarak bilinen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ortaklığı, geçtiğimiz ay ciddi bir siyasi kriz yaşamıştı. Başbakan Scholz, 6 Kasım’daki kriz toplantısında FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almış, bu karar hükümetin dağılmasını tetiklemişti. FDP, kabinedeki bakanlarını çekerek koalisyonu fiilen sona erdirmişti.
Scholz, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada erken seçimin kaçınılmaz olduğunu vurgulamış ve 16 Aralık’ta Federal Meclis’ten güvenoyu talep edeceğini duyurmuştu. O gün, “Meclis feshi önerim kabul görürse, Cumhurbaşkanı Steinmeier’e pazartesi öğleden sonra bu adımı atmasını önereceğim,” ifadelerini kullanmıştı.
Erken seçim 23 Şubat’ta olabilir
Hükümetin çöküşünün ardından siyasi partiler, seçim tarihini netleştirme çalışmalarına hız verdi. SPD, Yeşiller ve ana muhalefet partisi Hristiyan Birlik (CDU/CSU), 23 Şubat 2025 tarihini erken seçim günü olarak belirledi. Nihai karar ise Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından açıklanacak.
Partiler, Steinmeier’in meclisi feshedeceği ve 60 gün içinde seçimlerin yapılacağı beklentisiyle seçim hazırlıklarını şimdiden başlattı. Almanya, siyasi istikrarsızlık ve erken seçim gölgesinde yeni bir döneme giriyor.