Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretim miktarı 5,5 milyon metreküpe erişti.

Tarih:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7’de katıldığı programda enerji sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin 2053 hedefleri doğrultusunda maden ve enerji alanında net ihracatçı bir ülke olma yolunda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bayraktar, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmanın önemine vurgu yaptı.

Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla yoğun çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

“Akkuyu NGS tamamlandığında her yıl 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatından kurtulacağız”
Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisinde her yıl 5 bin megavat yeni kapasite kurulumu hedeflendiğini hatırlatarak, rüzgar ve güneş enerjisinde zaman zaman kesintiler yaşanabildiği için enerji ihtiyacının nükleer, doğal gaz, hidroelektrik ve kömür gibi çeşitli kaynaklarla karşılanması gerektiğini belirtti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) 4 reaktörün inşasının aynı anda sürdüğünü söyleyen Bayraktar, “Bu yıl içinde ilk reaktörün testlerine başlamayı hedefliyoruz. 2028’e kadar her yıl bir reaktör olmak üzere 4 reaktörü devreye almayı planlıyoruz. Tam kapasiteye ulaşıldığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u karşılanacak. Akkuyu NGS tamamlandığında her yıl 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatından kurtulacağız.” dedi.

Uzun vadede, nükleer enerjide 20 bin megavat kurulu güce ihtiyaç olduğunu belirten Bayraktar, Sinop ve Trakya’da büyük ölçekli santrallerin planlandığını ve küçük modüler reaktör alanına da girmek istediklerini söyledi.

2016’da geliştirilen “Milli Enerji ve Maden Politikası” kapsamında 4 gemiden oluşan filoyla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5,5 milyon metreküp üretime ulaştık. Bu, 2,4 milyon evin doğal gaz ihtiyacının Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılanabildiği anlamına geliyor.” dedi.

Karadeniz’de büyük potansiyel bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri Sakarya sahasında üretim faaliyetlerine devam ediyor. Hedefimiz Karadeniz’deki üretimi artırmak. Ağustos ayında 6 milyon metreküpe ulaşmayı planlıyoruz. 2025 başında ise 10 milyon metreküpe erişmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, bölgede rezerv artırma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Karadeniz genelinde yeni lokasyonlarda petrol ve doğal gaz arama amaçlı planlamalar yapıldığını ve Abdülhamid Han sondaj gemisinin de Karadeniz’de üretim artırma ve arama çalışmalarında kullanılacağını söyledi.

Batı Karadeniz bölgesinin öncelikli olduğunu belirten Bayraktar, Kastamonu, Sakarya, Sinop ve Rize açıklarında sismik çalışmaların tamamlandığını ve sondaja hazır sahalar bulunduğunu ifade etti.

Gabar’da 41 kuyuda 45 bin varil üretim
Bayraktar, Gabar’da 41 kuyuda 45 bin varil üretim yapıldığını belirterek, “Yoğun çalışmalar devam ediyor. Üretimi belki de 100 bin varilin üzerine çıkaracak çalışmalar yürütüyoruz. Bu proje yılda 3 milyar dolarlık katkı sağlayacak.” dedi.

Gabar dışında da petrol üretim sahaları bulunduğunu belirten Bayraktar şöyle devam etti:

“Diyarbakır’da 15 bin varil, Batman’da 20 bin varil üzerinde, Adıyaman’da ise 10 bin varilin üzerinde üretim yapıyoruz. Türkiye’nin üretimi sadece bu bölgelerle sınırlı değil. Gabar’da günlük 100 bin varil üretime ulaştığımızda Türkiye’de toplamda günlük 150 bin varilin üzerinde üretim yapmış olacağız. Üretimler sadece Türkiye ile sınırlı değil. Irak’ta 3 sahada, Azerbaycan’da ise bir projede ortağız ve petrol üretiyoruz. Şahdeniz Projesi’nde de ortağız. Bu projelerin tamamını bir araya getirdiğimizde Türkiye’nin petrol ve doğal gazda yurt içi ve yurt dışı toplam üretimi yaklaşık 250 bin varil.”

Faturada destek uygulaması
Bakan Bayraktar, elektrik tarifesinde yapılan fiyat değişikliğine değinerek, pandemi sonrası emtia ve enerji fiyatlarındaki artışların rol oynadığını söyledi.

Emtia kaynaklı fiyatlar üzerinde baskı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Zaman zaman soruluyor, niye benzin fiyatları Türkiye’de düşmüyor? Çünkü ürünlerimizde döviz kuru da önemli bir etken. Ancak pandemi sürecinden itibaren vatandaşlarımıza destek programları uyguladık. Yani vatandaşlarımızın en az etkilenmesi için elimizden geleni yaptık. Elektrik fiyatlarında yüzde 38’lik bir değişiklik var ama doğal gazda 293 milyar lira, elektrikte ise yaklaşık 291 milyar liralık devlet desteği var. Toplamda yaklaşık 20 milyar dolarlık bir destekten bahsediyoruz. Temmuzda düzenleme yapmasaydık toplamda oluşacak destek miktarı 584 milyar lira olacaktı. Bugün fiyat artışlarına rağmen 1000 liralık faturanın 600 lirasını devlet karşılıyor. Doğal gazda ise 700 lirasını devlet karşılıyor. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımıza destek vermeye devam ediyoruz.”

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya’da Diplomasiye Yön Veriyor

Antalya Diplomasi Forumu’nun ikinci gününde temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı...

Fidan-Lavrov Görüşmesinde Gündem: Enerji, Karadeniz Güvenliği ve Gazze

Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan...

Somali’den ADF’ye Tam Destek: Türkiye Diplomasiye Yön Veriyor

Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Devlet Bakanı Ali Mohamed...

MOSSAD’a Casusluk Yapan 6 Sanığa 98 Yıl Hapis: Dört Kişi Salonda Tutuklandı

İsrail istihbarat servisi MOSSAD adına Türkiye’de casusluk faaliyeti yürüttükleri...