Rus lider, yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin’e gerçekleştirecek. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen yıl devlet başkanlığına başladıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya yapmıştı.
Putin’in ziyareti, uluslararası ve bölgesel gerilimin yükseldiği bir dönemde, iki ülke arasındaki jeopolitik yakınlaşmayı güçlendirmeyi amaçlıyor. Ancak Batı’nın Ukrayna Savaşı nedeniyle uyguladığı ekonomik ve mali yaptırımların Çin şirketlerine de uzanması, ekonomik işbirliğinin nasıl devam edeceği konusunda soru işaretleri oluşturuyor.
Putin, en son 7 ay önce Ekim 2023’te Pekin’deki 3. Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere Çin’i ziyaret etmişti. Bu, Rus liderin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Çin’e yaptığı ilk ziyaret olmuştu.
Rusya Devlet Başkanı, ziyaret öncesinde Çin ajansı Xinhua’ya verdiği yazılı mülakatta, Rusya ve Çin’in ekonomik işbirliğini ve dış politika koordinasyonunu geliştirmesinin, iki ülkenin kalkınması ve refahının yanı sıra “adil ve çok kutuplu bir dünyanın” inşasına katkı sağlayacağını vurguladı.
Putin, “Daha geniş anlamda eşit ve karşılıklı faydaya dayalı ekonomik ve insani işbirliğini geliştirerek Rusya ve Çin’in kalkınma ve refahına, dış politikada koordinasyonumuzu güçlendirerek de adil bir çok kutuplu dünya düzenine katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik ve ticari işbirliğinin son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son 5 yılda ikiye katlandığını belirten Putin, bu durumun “dış zorluklara ve krizlere karşı bağışıklık” olduğunu söyledi.
Rus lider, Rusya ve Çin’in enerji alanında büyük ölçekli yeni projelerle stratejik işbirliğini geliştirdiğini ve iki ülke şirketlerinin para alışverişlerinin yüzde 90’ını yerel para birimlerinden gerçekleştirdiğini kaydetti.
Rusya ve Çin’in uluslararası alanda kilit sorunlarda aynı veya benzer yaklaşımlara sahip olduğunu vurgulayan Putin, “Rusya ve Çin, Batı’nın yalanlara ve ikiyüzlülüğe, kimin yaptığı belli olmayan mitik kurallara dayalı bir düzeni empoze etme girişimine karşı çıkıyor.” dedi.
Rus lider, Rusya ve Çin’in öncülük ettiği Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS Topluluğu gibi çok taraflı mekanizmaların “Küresel Güney” ülkelerini birleştirdiğini vurgulayarak, “Rusya ve Çin’in aktif katılımı, Batı’dan bağımsız çok taraflı örgütlerin ve organizasyonların başarısını sağlıyor.” dedi.
Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna Savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımların, Çinli şirketleri de etkilemesiyle zorlaşabilir.