“2023 Yılı Tarım Destekleri ve 2024 Yılı Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı,” Resmi Gazete’de resmi olarak yayınlandı.
Bu doğrultuda, ÇKS’ye dahil edilen çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri için mazot için 103 lira, gübre için 46 lira olmak üzere toplamda 149 lira destek sağlanacak. Ayrıca, çeltik üreticilerine de dekar başına 250 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 271 lira, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı üreticilerine de 86 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 107 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir üreticilerine 103 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 124 lira, kütlü pamuk üreticilerine 345 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 366 lira, patates, soya üreticilerine 172 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 193 lira, yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) üreticilerine 121 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 142 lira, yem bitkileri üreticilerine 94 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 115 lira, diğer ürünler üreticilerine 86 lira mazot, 21 lira gübre olmak üzere toplamda 107 lira destek verilecektir. Nadas alanları için dekar başına 40 lira mazot desteği sunulacaktır.
Toprak Analiz laboratuvarlarının asgari 50 dekar ve üzeri arazilerde her 50 dekar için 50 lira destek ödemesi yapma yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecektir.
Organik tarım yapan üreticilere, organik bal üreticilerine, iyi tarım uygulamaları desteklemelerine ve küçük aile işletmelerine çeşitli destekler verilecektir.
Fark ödemeleri, belirli havzalarda yetiştirilen ürünler için de uygulanacak olup, bu kapsamda kilogram başına belirli ürünlere destek sağlanacaktır.
Su sıkıntısı olan bölgelerde nohut ve mercimek üretenlere ek yüzde 50 destek ödemesi yapılacaktır.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında yer almayan ürünler için desteklemeler uygulanmayacaktır.
Desteklerden yararlanabilecek olanlar, ÇKS kayıtlarına sahip, belirlenen havzalarda üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler olacaktır. Ayrıca, belirli ürünler için özel ruhsatnameleri olan çiftçilere de destek verilecektir.