CHP, yerel seçimlerde 47 yıl sonra önemli bir zafer elde etti. Türkiye genelinde CHP’nin oy oranı yüzde 37.8, AKP’nin yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi’nin yüzde 6.2, DEM Parti’nin yüzde 5.7, MHP’nin yüzde 5, İYİ Parti’nin ise yüzde 3.8 olarak belirlendi.
Uzmanlar, seçmenin 14-28 Mayıs arasındaki yerel seçim eğilimini değerlendirdi. Siyaset bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur, “16 milyon emekçinin 10 milyonuna 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarılan, yani yüzde 37’lik bir artışla karşılanan maaşlara tepki oluştu. Seçimin yaklaştığı günlerde Cumhurbaşkanının ‘Emeklilere verecek paramız yok. Kasamız bomboş’ demesi ve hatta EYT’lilere, ‘Yaptığımız aslında bir hata oldu’ diyerek yüz binlerce kişiyi karşısına alması büyük infial yarattı. Gerçekten de, emeklilerin durumu protesto hareketine dönüştü” şeklinde konuştu.
Baydur, AKP’nin seçmeninin sandığa gitmediğini belirterek, “CHP’nin seçmeni büyük bir sadakatle sandığa giderken, AKP’nin özellikle emeklilerden oy alan kısmı sandığa gitmedi. Seçime yüzde 77-78 oranında bir katılım oldu. Seçmenin AKP’ye bir uyarı verdiği söylenebilir. Bence seçmen, bir tür kınama cezası verdi” ifadelerini kullandı.
Baydur, “Bu seçim CHP için bir zafer gibi görünüyor. Evet, CHP kazandı. 100 birim üzerinden değerlendirirsek, CHP’nin oy hakkı yüzde 30’du. Yüzde 70 esasında AKP kaybetti. CHP’nin bu başarısını daha ileriye taşıması için net politikalar göstermesi gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Tanju Tosun ise seçim sonuçlarında ekonomik krizin etkisinin olduğunu belirterek, “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, CHP’nin başarısını etkiledi. Ankara ve İstanbul belediyelerinin başarısı CHP’nin iddialarını güçlendirdi. AKP’nin sandığa gitmemesi kadar YRP’ye yönelen kitle var. CHP, ilk kez oy kullanacak 1 milyon 200 bin seçmenden en fazla oy alan parti oldu” şeklinde konuştu.