Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığının bu ay Çin’e geçmesi nedeniyle düzenlediği basın toplantısında ABD-Çin ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Çin’den Trump’a Sert Yanıt: Panama Kanalı ile İlgimiz Yok, Ticaret Savaşında Kazanan Olmaz
ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’nın Çin tarafından yönetildiği iddiasına yanıt veren Fu, “Bu suçlamanın tamamen asılsız olduğunu düşünüyorum. Çin, Panama Kanalı’nın yönetimine ve işletimine hiçbir zaman katılmadı, bu sürece müdahil olmadı,” ifadelerini kullandı.
Trump, başkanlık döneminde yaptığı açıklamalarda, Panama Kanalı’nın Çin tarafından kontrol edildiğini ve ABD’nin bunu geri alacağını öne sürmüştü.
Çin’den Ticaret Savaşına Tepki: “Haksız Artışa Karşıyız”
Fu, Trump yönetiminin Çin mallarına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesine ilişkin soruya ise sert tepki gösterdi. “Bu haksız artışa kesinlikle karşıyız ve bunun Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğine inanıyoruz,” dedi.
Çin’in, ABD’nin ek gümrük vergileri nedeniyle DTÖ’ye şikayet başvurusu yapacağını açıklayan Fu, Pekin’in misilleme önlemleri almaya zorlanabileceğini vurguladı. “Bu ticaret savaşının kazananı olmaz. Açıkçası, tarifeleri artırmanın ABD’nin kendisine de bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum,” ifadelerini kullandı.
BMGK Gündemi: Küresel Yönetişim ve Orta Doğu
Öte yandan, Çin’in BMGK dönem başkanlığı sürecinde yapacağı programlara değinen Fu, 18 Şubat’ta çok taraflılık ve küresel yönetişimin reforme edilmesi temalı yüksek düzeyli bir toplantı düzenleneceğini belirtti.
Fu, dünya genelinde artan krizlere dikkat çekerek, “Bu toplantı, ülkeleri BM’nin kuruluş amaçlarını yeniden gözden geçirmeye ve çok taraflılığa olan bağlılıklarını yeniden teyit etmeye teşvik etmeyi amaçlıyor,” dedi.
Ayrıca, Filistin, Gazze, Suriye ve Yemen’deki gelişmelerin bu ay boyunca BMGK’nin öncelikli konularından biri olacağını vurgulayan Fu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Sudan’daki durumları da yakından takip edeceklerini söyledi.
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi sürerken, Pekin’in Washington’a karşı atacağı adımlar ve BMGK’deki girişimleri yakından izlenmeye devam edecek.