Teknopark İstanbul’da Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Forumu’nda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in Açıklamaları
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Teknopark İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Müfredatımızın özü burada tartıştığımız konular. Teknolojik, güncel ve toplumsal gelişmelere ayak uydurabilecek bir müfredat oluşturuyoruz, böylece çocuklarımız geleceğe daha iyi hazırlanacak. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli de bu anlayışla hazırlandı ve maalesef ideolojik eleştirilerle karşılaştı. Bu eleştirilere aldırmadan ilerlememiz gerekiyor ki geçmişteki büyük hayaller gerçekleşebilsin” dedi.
Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation, yapay zekanın eğitimde etkin kullanımını tartışmak için ‘Girişimciler İçin Yapay Zekâ Ekosistemi ve Eğitimde Yapay Zekâ Çözümleri’ adlı uluslararası bir forum düzenledi. 24-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen etkinlikte genç girişimcilere yönelik yüz yüze ve çevrim içi girişimcilik ve teknoloji yönetimi eğitimleri sunulacak. Forumda, eğitimde yapay zeka uygulamalarıyla ilgili sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri geliştirilecek ve bu teknolojinin eğitim süreçlerinde daha etkin kullanımı için stratejik planlamalar yapılacak. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ve Teknopark İstanbul arasında işbirliği protokolü imzalandı. Etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu ve Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan da katıldı.
“Müfredatımız, Çocuklarımızı Geleceğe Hazırlayacak”
Programda konuşan Bakan Tekin, “26 Nisan itibariyle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla yeni bir müfredat paketi paylaştık. Müfredatımızın özü, teknolojik, güncel ve toplumsal gelişmelere ayak uydurabilen bir yapıda. Bu mantıkla hazırladığımız model, maalesef yüzeysel ve ideolojik eleştiriler aldı. Bu eleştirilere fazla prim vermeden ilerlememiz lazım ki geçmişteki büyük hayaller gerçekleşebilsin. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, dijital beceriler ve yapay zeka uygulamaları konusunda önemli değişiklikler içeriyor” dedi.
“Teknolojik Gelişmelere Uyum Sağlarken İnsani Değerleri Unutmayacağız”
Bakan Tekin, “Bu adaptasyonu sağlarken bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaşmamamız lazım. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi’nin 2023 tarihli raporunda, eğitimde dijitalleşmenin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Yapay zeka uygulamaları ve dijitalleşme, temel insan haklarını ve değerlerini ötekileştirme riski taşıyabilir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde teknolojik gelişmelere uyum sağlarken insani değerlerden vazgeçmeyeceğiz. Bu çalıştay ve protokol, çocuklarımızın ve torunlarımızın gurur duyacağı bir sürecin başlangıcı olacak” ifadelerini kullandı.