Riyad’da ‘temassız müzakere’ trafiği: ABD otelde mekik diplomasisi yürütecek

Tarih:

Ukrayna savaşında tarafları yeniden masaya oturtmayı hedefleyen ABD, bu kez Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da sıra dışı bir diplomasi sürecine hazırlanıyor. Pazartesi günü başlayacak görüşmelerde, Rusya ve Ukrayna heyetleri doğrudan karşı karşıya gelmeyecek. Aynı otelde bulunan, ancak farklı odalarda kalacak taraflar arasında ABD heyeti adeta mekik dokuyacak.

Riyad’da ‘temassız müzakere’ trafiği: ABD otelde mekik diplomasisi yürütecek

Aynı otel, ayrı odalar, ortak hedef: Ateşkes

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg’un verdiği bilgilere göre, görüşmelere ev sahipliği yapan otelin bir katı müzakereler için tamamen kapatıldı. Rus ve Ukrayna heyetleri aynı koridorda ama farklı odalarda ağırlanacak. ABD heyeti ise odalar arasında mekik diplomasisi yürüterek tarafların ateşkese dair pozisyonlarını netleştirmeye çalışacak. Kellogg, “Bu yöntemi ‘temassız müzakere’ olarak adlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Taraflar belli: Üç ülke, kritik isimler

24 Mart’taki görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Dış Politika Planlama Direktörü Michael Anton katılacak. Rusya’yı, Federasyon Konseyi üyesi ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin ile Federal Güvenlik Servisi Başkan Danışmanı Sergey Beseda temsil edecek. Ukrayna tarafında ise Savunma Bakanı Rusten Umerov ile Başkan Zelenski’nin dış ilişkiler sorumlusu Pavel Palise yer alacak.

Gündem: Ateşkes ve Karadeniz trafiği

Trump ile Putin arasında 18 Mart’ta yapılan 2.5 saatlik telefon görüşmesinin ardından duyurulan sözlü ateşkes mutabakatı, Riyad’daki teknik görüşmelerin temelini oluşturacak. Enerji altyapısının hedef alınmaması, sivil tesislerin korunması ve Karadeniz sularında ticari gemilerin güvenli geçişinin sağlanması gibi başlıklar masada olacak.

ABD’nin gizli ajandası: Ticari anlaşmalar ve Kuzey Akım 2

Görüşmelere sadece barış hedefiyle değil, stratejik çıkarlarla da gelen ABD heyetinin Ukrayna tarafıyla 28 Şubat’tan beri bekleyen nadir elementler anlaşması ve Zaporojye nükleer santralinin işletme devri konularını gündeme getireceği ifade ediliyor. Öte yandan Rusya tarafıyla da Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının yeniden devreye alınması ve bu sevkiyatların Amerikan şirketleri üzerinden yapılması ihtimali değerlendirilecek.

ABD’nin ayrıca Rusya’dan alüminyum ve titanyum ithalatının yeniden başlatılması ve Arktik bölgede ortak enerji projeleri konusunu da gündeme taşıyacağı belirtiliyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...