Meclis’te onaylandı! Şehir yenileme kanunu hakkında ne biliyoruz?

Tarih:

Kentsel dönüşüm yasasının maddeleri, mevzuat teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından inceleniyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da “rezerv yapı alanı” tanımı değiştirilirken, yerleşim bölgelerindeki parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenebilme hedeflendiği ifade ediliyor. İşte kentsel dönüşüm yasası ile ilgili merak edilenler…

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NEDİR?

Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen bu kanun, afet riski taşıyan alanlarla bu alanlardaki riskli yapılar dışındaki arsa ve arazilerde sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak için iyileştirme, tasfiye ve yenileme süreçlerini düzenleyen usul ve esasları içermektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İÇERİĞİ NEDİR?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’e sunulan teklif hakkında düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde bulunan 36 milyon bağımsız bölümden 6 milyonunun riskli olduğunu ve bunlardan 2 milyonunun acil dönüşüm gerektirdiğini belirtti. Güler, teklifin bir sonraki hafta Genel Kurul’a sunulacağını ve ülkeyi afetlere karşı daha dayanıklı hale getirmenin yolunun kentsel dönüşümü hızlandırmak olduğunu vurguladı. ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi’nde dikkat çeken yenilikler ise şunlardır:

10 GÜN İÇİNDE YAPILACAK

Teklifte, deprem bölgelerinde yaşamın normale dönmesi için ağır hasarlı binaların akıbetinin hızla belirlenmesi amacıyla mahkeme sürelerinin ve bilirkişi sürelerinin kısaltılması amacıyla genel usule uymayan geçici bir madde bulunmaktadır. Buna göre, deprem etkisiyle oluşan hasarlarla ilişkili olarak, hak sahipliği işlemleri hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında ilk inceleme 10 gün içinde yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğ edilecektir.

İTİRAZ EDİLEMEYECEK

Mevcut uygulamada yargı süreçlerini uzatan bazı uygulamalar da değiştirilmektedir. Buna göre, yargı sürecinin yanı sıra tebligat ve inceleme süreleri de göz önünde bulundurularak süreyi uzatan yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz uygulamasında önemli bir değişiklik yapılmaktadır. Teklif ile, yürütmeyi durdurma talebine ilişkin kararlara itiraz edilemeyecektir. Tarafların isteği olmadıkça mahkeme takdirine bağlı olarak duruşma yapacaktır. Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün olacaktır ve bu süre bir defaya mahsus olarak en fazla 10 gün uzatılabilecektir. Keşif ve bilirkişi incelemesi gereken durumlarda, dosyanın hazırlanmasından itibaren 15 gün içinde keşif yapılacaktır. İstinaf mahkemesi, istinaf başvurusunu en fazla 2 ay içinde sonuçlandıracaktır. İstinaf incelemesi sırasında, mahkeme gerekli işlemleri 15 gün içinde tamamlayacaktır.

İŞTE TEKLİFTE ÖNE ÇIKANLAR:

  • Mevcut yasaya göre bir binanın kentsel dönüşüme tabi tutulabilmesi için maliklerin en az üçte ikisinin rızasının alınması gerekmektedir. Ancak yeni teklife göre, maliklerin çoğunluğu kararıyla yapılan tüm işlemler ve işlemler gerçekleştirilecektir.
  • Afet riskini göz önünde bulundurarak yapılacak kentsel dönüşüm işlerini yürütmek üzere Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmaktadır. Bu başkanlık, riskli binaların tespitini zorunlu olarak yapabilir ve maliklerden veya yasal temsilcilerden süre talep edebilir.
  • Riskli binaların yıkılması için, bu binaların maliklerine 90 günden az olmamak üzere süre verilecektir. Bu süre zarfında bina malik tarafından yıkılmazsa, idari makamlar tarafından yıkılacağı bildirilecektir. Başkanlık, tespit, tahliye ve yıkım işlemlerini de yapabilir.
  • Teklifte, yoksul veya düşük gelirli vatandaşlara verilecek bağımsız bölümler için, borçlanması gereken hak sahibinin yeterli finansal güce sahip olmaması durumunda mağduriyeti gidermek için düzenlemeler yapılmaktadır. Buna göre, hak sahibi kendi adına ikamet edebileceği bir konut dışında başka bir gayrimenkul sahibi değilse, bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine verilebilecektir
Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Fransa, Rafale Kodlarını Paylaşmadı: Hindistan Yerli Silah Entegrasyonunda Duvara Tosladı

Hindistan’ın savunma sanayiinde bağımsızlık hedefi, Fransa’dan gelen katı bir...

AB’den Moskova’ya Yeni Yaptırım Hamlesi: Trump Frenledi, Brüksel İlerleyecek

Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gelişmeler kadar diplomatik cephede de hareketlilik...

ABD’den Çarpıcı Suriye Uyarısı: İç Savaş Haftalar Uzağımızda

Washington’dan gelen açıklamalar, Suriye’deki kırılgan dengelerin her an çatışmaya...

AB’den Şaşırtan Hamle: Suriye Yaptırımları Kaldırıldı

Avrupa Birliği, uzun yıllardır süren Suriye yaptırımlarında tarihi bir...