Mübarek Ramazan ayının ilk gününde, İslam Devrimi Lideri İmam Hamaney, “Kur’an ile Buluşma” başlıklı toplantıda uluslararası seçkin alimler ve Kur’an kâriileriyle bir araya geldi. 2 Mart 2025’te İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde gerçekleşen bu buluşmada, Hamaney, Kur’an’ın bireysel ve toplumsal yaşam için taşıdığı şifa kaynağı niteliğini vurguladı.
İmam Hamaney: Kur’an’ın Manevi Kaynakları Kalplere ve Zihne Akmalı

İmam Hamaney, Kur’an topluluğunun, Allah’ın kelamından gelen manevi pınarları insanların kalplerine, zihinlerine ve davranışlarına akıtacak bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
“Kur’an, Ruhsal ve Ahlaki Hastalıkların İlacıdır”
Toplantı boyunca iki buçuk saatten fazla süren Kur’an tilavetlerini dinleyen Hamaney, Ramazan ayının müminler için büyük ve gerçek bir bayram olduğunu söyledi. Ülkede Kur’an kâriilerinin sayısındaki artıştan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplumun Kur’an’ın sınırsız kaynaklarına olan ihtiyacının gerçek ve hayati bir gereklilik olduğunu belirtti.
Bireysel ihtiyaçlar açısından Kur’an’ın önemini açıklayan İmam Hamaney, kıskançlık, cimrilik, şüphecilik, tembellik, bencillik ve dünyevi hazları her şeyin önüne koyma gibi manevi ve ahlaki hastalıkların ilacının Kur’an’da olduğunu vurguladı.
Kur’an’ın Toplumsal ve Uluslararası Rehberliği
İmam Hamaney, toplumsal ilişkiler bağlamında da Kur’an’ın sosyal adalet gibi konulara rehberlik ettiğini belirterek, sosyal adaletin İslam’da tevhid inancından sonra gelen en önemli meselelerden biri olduğunu ifade etti.
Ayrıca Kur’an’ın uluslararası ilişkilerde de açık ve kesin bir yol gösterici olduğunu vurgulayan Hamaney, İran’ın diğer milletlerle hiçbir sorununun olmadığını ancak küresel ölçekte zalim ve ikiyüzlü güçlere karşı geniş bir cepheyle mücadele ettiğini belirtti. Kur’an’ın, böyle güçlere karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda rehberlik sunduğunu ifade eden İmam Hamaney, iletişim kurma, iş birliği yapma, sert tepki verme ve silahlı mücadeleye girişme zamanlarını belirleme konusunda ilahi kitabın yol gösterdiğini söyledi.
Kur’an’ı Anlamak ve Tertil Üzere Okumak
Kur’an’ın doğru okunmasının ve dinlenmesinin insanın manevi rahatsızlıklarını hafiflettiğini dile getiren Hamaney, Kur’an’ın bilinçli bir şekilde tilavet edilmesinin kişide doğruluk ve kurtuluş için bir motivasyon oluşturduğunu ifade etti.
Kur’an’ın ayetlerinin okunmasının, ruhsal arınma, bireysel ve toplumsal yaşamın temel çerçevesinin öğretilmesi ve evrenin hakikatlerinin aktarılması gibi üç temel amacı olduğuna işaret eden İmam Hamaney, kâriilerin aslında Peygamber’in (s.a.v.) görevini yerine getirdiğini belirtti.
Tertil üzere okumanın önemine dikkat çeken Hamaney, tertilin sadece düzgün okumak değil, anlamak, üzerinde düşünmek ve gerektiğinde duraklamak anlamına geldiğini vurguladı. Kur’an’ın kavramsal boyutunun halk tarafından daha geniş bir şekilde anlaşılması gerektiğini ifade ederek, devrim öncesine kıyasla Kur’an eğitiminin ülkede büyük ilerleme kaydettiğini ve artık küçük kasabalarda ve köylerde bile yetenekli Kur’an okuyucularının yetiştiğini söyledi.
Son olarak, İmam Hamaney, bu hassas noktaların dikkate alınmasıyla Kur’an’ın manevi ruhunun insanlara ulaşacağına ve kalpler, zihinler ve davranışlar üzerinde etkili olacağına olan inancını dile getirdi.