15 Ocak 2024 tarihli ve 32430 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2024 Yılı Yatırım Programı kabul edildi ve uygulanmasına karar verildi.
Program, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projelerini içermektedir. Mahalli idarelerin ise sadece dış kredi ile finanse edilen projelerine yer verilmiştir.
Programın hazırlanmasında, 12. Kalkınma Planı ve 2024-2026 dönemi Orta Vadeli Programın politika, öncelik ve bütçe büyüklükleri dikkate alınmıştır. Projelerin belirlenmesinde seçicilik ilkesine uyulmuş, özellikle deprem riski taşıyan projeler, toplumsal ve ekonomik etkisi güçlü olanlar önceliklendirilmiştir.
2024 Yılı Yatırım Programı’nda toplam 12 bin 41 adet proje bulunmaktadır ve bu projelere 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edilmiştir.
Programda yer alan projelerin sektörlere göre dağılımı şu şekildedir:
- Ulaştırma-haberleşme sektörü: %31,7
- Eğitim sektörü: %15
- Madencilik sektörü: %10,5
- Enerji sektörü: %7,5
- Tarım sektörü: %10
- Sağlık sektörü: %9,4
- Sanayi ve Teknoloji sektörü: %7,3
- Diğer sektörler: %8,6
Özellikle deprem tedbirlerine yönelik projelere 510 milyar TL ayrılmış olup, bu projelerin büyük bir kısmı eğitim, sağlık ve ulaştırma-haberleşme sektörlerine odaklanmıştır.
Ulaştırma sektörü için ayrılan ödenek miktarı 319 milyar TL olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu ve Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren gibi projelere önemli yatırımlar yapılmıştır.
Ayrıca, enerji sektöründe Karadeniz’deki doğalgaz sahasının geliştirilmesine yönelik Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ne 46 milyar TL, diğer doğalgaz ve petrol arama/üretim projelerine ise 53,8 milyar TL ödenek ayrılmıştır.
Tarım sektörüne 101 milyar TL, sağlık sektörüne 82,7 milyar TL, sanayi ve teknoloji sektörüne 15,2 milyar TL yatırım ödeneği ayrılmıştır.
Bu program çerçevesinde, Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin artırılmasına yönelik TÜBİTAK ve üniversiteler için destek programlarına da önemli bütçeler ayrılmıştır. Üniversitelere yapılan yatırım ödeneği miktarı yüzde 109 artışla 35,5 milyar TL olarak belirlenmiştir.