Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline ilişkin yasal sonuçların ele alınacağı oturumlar, bugün başlıyor. 6 gün sürecek olan bu oturumlarda, Türkiye dahil 52 ülke ile Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği gibi kuruluşlar, İsrail’in Doğu Kudüs dahil Filistin topraklarındaki işgaline ilişkin yasal sonuçlar hakkında beyanlarda bulunacaklar.
İsrail’in yanı sıra işgalin devletler ve Birleşmiş Milletler (BM) açısından sonuçlarının ele alınacağı bu 6 günlük oturumlarda, her devlet ve kuruluş 30 dakikalık sunumlar yapacaklar. Türkiye’nin sunumu ise, TSİ 12.00’de başlayacak olan oturumun son günü olan 26 Şubat’ta gerçekleştirilecek.
BM Genel Kurulu, UAD’ye 1967’den bu yana İsrail’in Filistin’deki işgalinin yasal geçerliliğine ilişkin iki soru yöneltti. Bu sorular, İsrail’in Filistin topraklarında yaptığı yerleşim ve ilhak faaliyetleri ile Kudüs’ün statüsünü değiştirme çabalarının hukuki sonuçlarını sorguluyor.
UAD’nin danışma görüşleri bağlayıcı olmasa da genellikle dikkate alınıyor ve verilen görüşe uygun hareket ediliyor. Eğer UAD, İsrail’in işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu tespit ederse, bu durumun İsrail’e ve destekçisi olan ülkelere etkileri olabilir.