Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’e karşı UAD’de başlattığı ‘soykırım’ davası harekete geçti. İsrail’in, Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemlerin yasal sonuçlarını tartışacak olan duruşmalar, bir hafta boyunca sürecek. Türkiye’nin de görüş bildireceği oturumlar, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin açıklamalarıyla başladı.
El-Maliki, Gazze’deki soykırımın İsrail’in uzun süredir devam eden “cezasızlık ve eylemsizlik” politikasının sonucu olduğunu vurgulayarak, İsrail’in bu duruma son vermesinin etik, siyasi ve yasal bir zorunluluk olduğunu dile getirdi. Filistin’in acil durumunu vurgulayan el-Maliki, İsrail’in bölgedeki insani krize neden olduğunu belirtti.
Filistin topraklarında yaşayan milyonlarca insanın maruz kaldığı ırkçı şiddeti ve sömürgeleştirme politikalarını eleştiren el-Maliki, insanların mülteci olarak yaşamak zorunda bırakıldığını ve temel haklarından mahrum bırakıldığını ifade etti.
İsrail’in işgali ve çatışmalara son vermek için reddettiği müzakereleri vurgulayan Potsdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andreas Zimmermann, İsrail’in uluslararası hukuka uymadığını ve BM kararlarını ihlal ettiğini belirtti. Duruşmada konuşan avukatlar, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin yasa dışı olduğunu ve bu işgale derhal son verilmesi gerektiğini savundu.
Avukatlar, Fiji ve ABD dışındaki devletlerin işgale karşı çıktığını ve İsrail’i destekleyen hiçbir ülkenin bulunmadığını belirtti. Türkiye dahil 52 devletin ve uluslararası kuruluşların 19-26 Şubat tarihleri arasında duruşmalarda görüşlerini sunacağı belirtildi. Duruşmaların sonunda hakimlerin tavsiye niteliğinde görüşlerini bildirmesi bekleniyor.