UAD’de İsrail’in BM Kuruluşlarına Yönelik Kısıtlamaları Gündemde

Tarih:

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD), İsrail’in BM kuruluşlarına yönelik kısıtlamaları ve saldırıları değerlendiriliyor. Filistinli avukatlar, İsrail’in özellikle Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) yönelik eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

UAD’de İsrail’in BM Kuruluşlarına Yönelik Kısıtlamaları Gündemde

UAD’de İsrail’in BM Kuruluşlarına Yönelik Kısıtlamaları Gündemde

Queen’s Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Ardi Imseis, UNRWA’nın yalnızca bir yardım kuruluşu değil, 1947’den bu yana BM’nin Filistin meselesindeki eşsiz rolüyle organik bağı bulunan kritik bir yapı olduğunu belirtti.

Imseis, İsrail’in Gazze’deki Filistin halkını ortadan kaldırmaya çalıştığını, Gazze nüfusunun yüzde 80’inin 1948 olaylarıyla bağlantılı olarak kayıtlı mülteci olduğunu ve bu nüfusun defalarca zorla yerinden edildiğini ifade etti.

İsrail’in UNRWA’ya Yönelik Saldırıları

Prof. Imseis, İsrail’in UNRWA tesislerine yönelik ihlallerini ve ajansı ortadan kaldırma girişimlerini, İsrail’in “korkunç planlarının” başarısı için kritik adımlar olarak nitelendirdi.

“UNRWA’nın yok edilmesi, İsrail’in Gazze’deki ve işgal altındaki diğer bölgelerde yürüttüğü stratejinin bir parçasıdır,” diyen Imseis, UNRWA’nın sağladığı istikrarın ve yardım kapasitesinin başka hiçbir kuruluş tarafından ikame edilemeyeceğini söyledi.

UAD Süreci ve Türkiye’nin Sunumu

İsrail Meclisi’nin 28 Ekim 2024’te UNRWA’nın faaliyetlerini kısıtlayan yasaları kabul etmesi ve 31 Ocak 2025’te Doğu Kudüs’teki UNRWA operasyonlarını sonlandırmasının ardından UAD’de danışma görüşü süreci başlatıldı.

Bu kapsamda 39 ülke ile Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler sözlü sunumlarda bulunacak. Türkiye, görüşünü 30 Nisan’da Divan’a sunacak.

İsrail ise yazılı beyanda bulunmasına rağmen sözlü duruşmalara katılmama kararı aldı.

Duruşmaların 2 Mayıs’ta tamamlanmasının ardından, Divan yargıçlarının danışma görüşünü hazırlamak için müzakerelere başlaması bekleniyor. UAD’nin kararını genellikle 4 ila 6 ay içinde açıklaması öngörülüyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Kanada, Trump’ın Gölgesinde Yeni Liderini Belirlemek İçin Sandık Başında

Kanada halkı, ABD Başkanı Donald Trump’ın "Kanada'nın ABD’nin 51....

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’den NATO’da Güçlü Mesaj: “Bize Güvenebilirsiniz”

Almanya, NATO’ya katılışının 70. yıl dönümünü kutlarken, Cumhurbaşkanı Frank-Walter...

Pakistan Savunma Bakanı: Hindistan’la Savaş An Meselesi

Pakistan, komşu Hindistan’ın askeri harekât hazırlığında olduğunu açıklayarak, iki...

Suudi Arabistan ve Katar, Suriye’nin Dünya Bankası Borcunu Ödeyerek Yeni Bir Dönemin Kapısını Araladı

Suudi Arabistan ve Katar, Suriye’nin Dünya Bankası Grubu'na olan...