Türkiye, İsrail’in Gazze’deki şiddet olaylarının ardından Batılı ülkelerin aksine Filistin ve Gazze’ye verdiği desteği artırdı. Ankara, bölgeye çok sayıda insani yardım gönderdi ve son olarak İsrail’e yönelik ihracatta kısıtlamalar getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kısıtlamaların Gazze’ye kesintisiz ve yeterli insani yardım sağlanana kadar devam edeceğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye’nin bu ihracat kısıtlamalarına tepki gösterdi.
İsrail basınından Maariv gazetesi, Türkiye’nin bu hamlesinin Tel Aviv yönetiminin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı ve Ankara’nın bu adımlarının İsrail için bir baş ağrısı olduğunu belirtti. Maariv, İsrail’in yerli üretimlerini hızlandırarak Türkiye’nin yaptırımlarından etkilenmemesi gerektiğini öne sürdü. Hayfa’daki Denizcilik Politikası ve Strateji Merkezi’nden araştırmacı Ehud Gönen, Türkiye-İsrail ilişkilerinin karmaşık bir hal aldığını söyledi ve İsrail’in Türkiye’ye olan ihracatı için Ankara’ya ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Gazeteye göre, Türkiye’nin iç piyasada yerli ve Asya ülkeleri tarafından üretilen ürünleri tercih ettiği biliniyor. İsrail’in Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından biri olduğu ancak savaş nedeniyle bu durumun değiştiği belirtildi. Türkiye’nin bu kısıtlamalar sonrası iç piyasada sadece yüzde 5’lik bir pazar kaybı yaşayabileceği ifade edildi.
Maariv, İsrail’in her ihtimale karşı hazırlıklı olması gerektiğini ve uluslararası toplumu boğazlar konusunda bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı. Gazete, Türkiye’nin boğazları kapatması durumunda İsrail’in Rusya, Avrupa ve Kafkaslar’a ulaşımının kesilebileceğini ve bunun ekonomik bir felakete yol açabileceğini belirtti.