İsrail Maliye Bakanı Smotrich, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Başbakan Netanyahu ile görüştüm ve ona Hamas’ı yok etmeden ve tüm esirleri geri getirmeden savaşı sonlandıracak bir hükümetin parçası olmayacağımı açıkça belirttim.” dedi.
Smotrich, “Hamas’ı bitirmeden savaşın sonlandırılmasını kabul etmeyeceğini” belirterek şunları ekledi:
“Hamas yok edilmeden savaşı bitirmek, İsrail ordusunun çekilmesi ve Gazzelilerin kuzey Gazze Şeridi’ne dönmesiyle savaştaki kazanımlarımızı ciddi şekilde riske atar. Ayrıca, Yahudileri öldürmek için geri dönecek olan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını kabul etmiyoruz. Hamas’ın ortadan kaldırılması, tüm esirlerin geri getirilmesi, Gazze ve Lübnan’da yeni bir güvenlik durumu oluşturulması, kuzeyde ve güneyde tüm sakinlerin evlerine dönmesi ve bu bölgelerin hızla kalkınması için savaşa devam edilmesini talep ediyoruz.”
Ben-Gvir ise Netanyahu’nun anlaşmayı uygulaması durumunda hükümeti devirecekleri tehdidinde bulunarak şunları söyledi:
“Başbakan Netanyahu, yasa dışı anlaşmayı mevcut şartlara göre uygularsa, bu savaşın sona ermesi demektir. Bu durumda Otzma Yehudit partisi olarak hükümeti feshedeceğiz. Bu yasa dışı anlaşma, terörizmin zaferi ve İsrail’e yönelik bir güvenlik tehdididir. Böyle bir anlaşmayı onaylamak, mutlak zafer değil, mutlak yenilgi anlamına gelir. Hamas’ı tamamen ortadan kaldırmadan savaşın bitmesine izin vermeyeceğiz.”
İsrail, yaklaşık 8 aydır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde, “Hamas’ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması” gibi şartlar sağlanmadan herhangi bir öneriyi kabul etmeyeceğini duyurmuştu.
İsrail Başbakanlık Ofisi dün yaptığı açıklamada, İsrail’in “Gazze’deki savaşı sonlandırmak için şartlarının değişmediğini” belirtmişti. Açıklamada, Netanyahu’nun “Hamas’ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması” yönündeki hedefleri hatırlatılmıştı.
ABD Başkanı Biden, dün Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, İsrail’in 3 aşamalı yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti. İlk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail’in Gazze’deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti. Biden, ikinci aşamada kalan rehinelerin serbest bırakılması ve geçici ateşkesin kalıcı bir çözüme dönüşmesi için müzakerelerin yürütüleceğini, üçüncü aşamada ise Gazze’nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elindeki ölü rehinelerin teslim edileceğini ifade etmişti.