İsrail, Gazze’deki tüm Filistinlilere bölgeyi boşaltmaları çağrısında bulundu.

Tarih:

Gazze Şeridi’nde aylardır süren çatışmaların ortasında, son 48 saatte gerçekleşen yoğun bombardımanlar onlarca can kaybına yol açtı.

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzey, güney ve orta kesimlerinde saldırılarını artırarak, tüm Filistinlilere bölgeyi terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Sabah saatlerinde İsrail ordusu, Gazze’deki Filistinlilere evlerini boşaltarak güneye gitmelerini öneren broşürler dağıttı. Bu broşürlerde, Gazze Şeridi’nin her yerindeki insanları Deyr el-Belah çevresindeki güvenli bölgeye yönlendiren iki güvenli rota kullanmaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, Gazze’nin tehlikeli bir savaş bölgesi olarak kalacağı vurgulandı.

Haftanın başında ordu, Filistinlilerin doğu ve orta kesimlerden tahliye edilmesini istemişti. Ancak Gazze Şeridi’nde güvenli bir sığınak bulunmaması nedeniyle birçok kişi yerinde kaldı.

İsrail’in son saldırıları, ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda, onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılması karşılığında Hamas ile ateşkes görüşmelerinin yeniden başlatılması amacıyla Doha’da gerçekleştirilen görüşmeler sırasında yapıldı.

İsrail, askeri operasyonlarının, savaşın dokuzuncu ayında Gazze’deki çeşitli bölgelerde yeniden toplanan Hamas militanlarına yönelik olduğunu iddia ediyor. Ancak yoğun saldırılar, ateşkes görüşmeleri sırasında Hamas’a baskı yapmayı da amaçlıyor olabilir.

Ordu, geçtiğimiz ay sonunda Gazze Şehri’nin Şijaiyah mahallesinde başlatılan ve düzinelerce militanın öldürüldüğü, sekiz yeraltı tünelinin imha edildiği operasyonun tamamlandığını duyurdu.

Bombardımanlar artıyor
Gazze’de artan bombardıman ve hava saldırıları binlerce Filistinlinin bölgeyi terk etmesine neden oldu.

Çarşamba günü düzenlenen bir saldırıda Deyr el-Belah’ta ve yakındaki Nuseyrat mülteci kampında dört ev vuruldu ve 20 Filistinli hayatını kaybetti.

Deyr el-Belah’ta vurulan ev, İsrail’in Filistinlilere sığınabileceklerini belirttiği güvenli bölge içindeydi.

Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yetkililerine göre, ölenler arasında altı çocuk ve üç kadın da bulunuyordu.

Gece boyunca süren bombardıman, İsrail savaş uçaklarının Han Yunus kentinin dışında yerinden edilmiş ailelerin kaldığı bir okulu vurmasından birkaç saat sonra gerçekleşti.

Yakındaki Nasır Hastanesi yetkililerine göre, bu saldırıda sekizi çocuk olmak üzere toplam 31 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi yaralandı.

Yardımlar sınırı geçmekte zorlanıyor
Birleşmiş Milletler (BM), kanunsuzluk, devam eden çatışmalar ve Gazze’deki İsrail güçleriyle koordinasyon eksikliği nedeniyle Kerem Şalom sınır kapısından Filistinlilere çok az yardım ulaşabildiğini açıkladı.

İsrail ve Gazze arasındaki sivil politika ve lojistik koordinasyonunu yürüten, Topraklardaki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü (COGAT) olarak bilinen İsrail biriminin başkanı Albay Elad Goren, 40.000’den fazla yardım tırının bölgeye girişini kolaylaştırdıklarını belirtti. Ancak BM, sadece 26.000 tırın yardım dağıtabildiğini açıkladı. Goren, BM’ye tırları, insan gücünü ve depoları artırma çağrısında bulundu.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, BM’nin özellikle Gazze’nin orta ve güney kesimlerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için elinden geleni yaptığını belirterek, “Tam bir kanunsuzluk var, ayrıca çatışmalar da devam ediyor” dedi.

Dujarric ayrıca, bazı BM ve özel sektör tırlarının Kerem Şalom’dan yardım almaya çalıştığını ancak yağmalandığını veya saldırıya uğradığını belirtti.

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde yeniden patlak verdi.

7 Ekim’de Hamas militanları İsrail sınırını aşarak gerçekleştirdikleri baskında, çoğu sivil yaklaşık 1,200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi rehin aldı. Rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen, İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil kayıplarını sürdürdü ve uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 38.000’den fazla Filistinli öldü ve yaklaşık 84.700 kişi yaralandı.

Gazze’nin birçok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetti.

CUAKAY AKADEMİ
CUAKAY AKADEMİ
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

İran ve UAEA Arasında Kritik Görüşme: Nükleer İş Birliğinde Diyalog Vurgusu

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı...

Ukrayna Savaşında Stratejik Dönemeç: Trump’ın Gelişi Öncesi Rusya ve Batı Cephelerinde Hareketlilik

Donald Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesi, Ukrayna savaşında yeni bir...

Trump’ın Yeni Dışişleri Bakanı Adayı Marco Rubio: Türkiye ve Dünyada Yeni Bir Dönemin Habercisi

ABD başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump, Amerikan diplomasisinin başına...

Lübnan’da Kriz Derinleşiyor: İsrail Saldırılarıyla 1,4 Milyon Kişi Yerinden Edildi, Yardım Yetersiz Kaldı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yoğun saldırıları nedeniyle Lübnan’da yaşanan...