İsrail’in, İran’dan gönderilen füzeleri ve İHA’ları durdurma başarısına ilişkin detaylar gün ışığına çıktı. İran’dan fırlatılan füzelerin çoğu, İsrail hava sahasına ulaşamadı.
İsrail, müttefiklerinin desteğiyle İran ve çevresinden fırlatılan 300’den fazla SİHA ve füzenin çoğunu başarıyla engelledi. Bu durum, ülkede neredeyse hiç hasar olmadığını gösteriyor. Savunmanın nasıl başarılı olduğuyla ilgili ayrıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı.
İsrail’in savunmasında “Demir Kubbe” yanı sıra “Davut Sapanı” hava savunma sistemini aktif olarak kullandığı belirtiliyor. Ayrıca, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait birçok F-35 ve F-15 savaş jetinin operasyona katıldığı ve İHA’ların İsrail hava sınırlarına girmeden çoğunu vurduğu ifade edildi. Seyir füzelerinin tamamının İsrail toprakları dışında imha edildiği öğrenildi.
ABD’nin Doğu Akdeniz’deki savaş gemilerinden Aegis hava savunma sistemini kullandığı ve birçok İran füzesini vurduğu açıklandı. Uçak gemilerinden kalkan Amerikan savaş jetlerinin de operasyona destek verdiği belirtildi. ABD ordusu, saldırıda İran ve Yemen’den fırlatılan 80 İHA ve 6 füzeyi imha ettiğini duyurdu.
Ayrıca AP’ye göre, İran’ın misillemesinin beklenenden daha etkili olduğu bildiriliyor. Pentagon’dan üst düzey bir yetkili ise, İran’ın saldırı sırasında komşu ülkelerin hava sahalarını ihlal ettiğini belirtti.
Öte yandan, savunmada İngiltere, Ürdün ve Fransa’nın da önemli destek sağladığı görülüyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinin de istihbarat bilgisi sağlayarak İsrail’in savunmasına katkıda bulunduğu rapor edildi. Ancak bu desteklerin basına açıklanmadığı belirtiliyor.
Saldırıda kullanılan 170 İHA’nın ve 30 seyir füzesinin hiçbiri İsrail hava sahasına giremedi. Balistik füzelerin ise sadece çok küçük bir kısmının İsrail’e ulaştığı ortaya çıktı. Toplamda 9 füzenin İsrail topraklarına düştüğü öne sürülüyor.
Saldırının başarısız olmasında, birçok füzenin fırlatılamaması veya uçuş sırasında düşmesinin önemli bir etken olduğu belirtiliyor. ABD’li kaynaklar, füzelerin yalnızca yarısının engellendiğini, çünkü diğerlerinin ya uçuş sırasında düştüğünü ya da fırlatılamadığını ifade etti.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıya ilişkin görüşlerini paylaştı. Biden, “İran, İsrail’e karşı eşi benzeri görülmemiş bir hava saldırısı başlattı. Biz de İsrail’i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik. Ortaklarımızla birlikte bu saldırıyı bozguna uğrattık” dedi. Biden ayrıca, ABD’nin bölgedeki ortaklarının çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu belirterek, “ABD, İsrail’in güvenliğini korumaya bağlıdır. Rehineleri evlerine döndürecek ve çatışmanın yayılmasını önleyecek bir ateşkesin sağlanmasından yanayız” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında acil bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda İsrail ve İran arasında karşılıklı suçlamalar yaşandı. İsrail, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak tanımlamasını ve “çok geç olmadan İran’a mümkün olan tüm yaptırımları uygulamasını” istedi. İran ise ‘doğal meşru müdafaa hakkını kullandığını’ belirtti ve Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’i suçladı.
İran’a yönelik yeni yaptırım çağrıları yapıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu’nun uçurumun eşiğinde olduğunu belirterek, “Şimdi gerilimi azaltma ve azami itidal zamanıdır… Ne dünya ne de bölge yeni savaşları kaldırabilir” dedi. Batılı ülkeler İran’ı sert biçimde kınarken, İsrail’in müttefiklerinin yanı sıra, İran’la daha yakın olduğu düşünülen ülkeler de her iki tarafa itidal çağrısı yaptı.
İsrail’den gelen saldırı sonrası İran’ın hemen bir askeri tepki vermesi beklenmiyor. İsrail yönetimi, vereceği karşılığı değerlendirirken, hemen tek başına harekete geçme niyeti olmadığının sinyalini verdi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İsrail’in düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye’nin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.
İsrail’de muhalif lider Yair Lapid, Netanyahu hükümetinin ülke için bir varoluşsal tehdit haline geldiğini ifade etti. Basına konuşan Lapid, ‘ABD’nin İsrail’in savunmasında üzerine düşeni yaptığını, hükümetin ise yapmadığını’ ifade etti.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri, İran’ın İsrail’e yönelik muhtemel bir misillemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakıri, İran’ın İsrail’e cevap vermek zorunda kaldığını ve saldırının meşru müdafaa kapsamında gerçekleştiğimi belirtti. Bakıri, İsrail’in İran’a yönelik muhtemel bir saldırısına karşı İran’ın saniyeler içinde karşılık vereceğini belirterek, “İsrail rejimi İran’a yönelik başka bir hata yaparsa, tepkimiz bir öncekinden daha sert, yıkıcı ve daha kapsamlı olacaktır” dedi.