İngiltere’de Hamas’ın “Terör Örgütü” Statüsüne Karşı Hukuki Süreç Başlatıldı

Tarih:

İngiltere’de Hamas’ın terör örgütü listesinden çıkarılması için hukuki bir süreç başlatıldı. Hamas’ın avukatlığını üstlenen Daniel Grütters, dönemin İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in Hamas’ı siyasi gerekçelerle terör örgütü ilan ettiğini ve yetkisini kötüye kullandığını savundu.

İngiltere’de Hamas’ın “Terör Örgütü” Statüsüne Karşı Hukuki Süreç Başlatıldı

İngiliz hukuk firması “One Pump Court Chambers” avukatlarından Daniel Grütters, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, 2021’de İngiliz hükümetinin Hamas’ın tümünü terör örgütü olarak ilan etme kararına karşı yasal başvuru yaptıklarını söyledi. Bu başvuru Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını ve böylece uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasını amaçlıyor.

“Karar Siyasi Amaçlarla Alındı”

Başvurunun temel argümanları arasında, Hamas’ın terör örgütü ilan edilmesinin siyasi saiklerle gerçekleştiği ve bunun İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerini kötüye kullanması anlamına geldiği yer alıyor. Grütters, eski İçişleri Bakanı Patel’in Hamas’ın politikalarıyla aynı fikirde olmadığı için bu kararı aldığını iddia etti.

“İfade Özgürlüğünü Kısıtlıyor”

Grütters, mevcut durumda İngiltere’de Hamas’a destek ifade etmenin yasak olduğunu belirterek, bu durumun ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu. Hamas’ın yasak listesinden çıkarılması halinde, örgüt lehine açıklamalarda bulunmanın artık suç teşkil etmeyeceğini vurguladı.

Filistin Direnişi ve Uluslararası Hukuk

Hukuki başvuruda, Filistin halkının uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları kapsamında silahlı direniş hakkının bulunduğu savunuluyor. Grütters, Filistinlilerin İsrail’e karşı yürüttüğü mücadeleyi uluslararası hukuka uygun olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Süreç ve Olası Sonuçları

İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper’ın, bu başvuruyu değerlendirmek için 90 günlük bir süresi bulunuyor. Başvuru kabul edilirse Hamas’ın terör örgütü statüsünden çıkarılması için Parlamento’ya yasa tasarısı sunulacak. Reddedilmesi durumunda ise Hamas’ın kararı hukuki temyiz yoluna taşıma hakkı olacak.

Grütters, mevcut başvurunun önceki benzer girişimlerden farklı olduğunu, çünkü Hamas’ın bu başvuruda İngiltere’nin terörizm tanımına kendilerinin de dahil olduğunu kabul ettiğini belirtti. Ancak hukuki tartışmanın odak noktasının, İngiltere hükümetinin bu tanımı seçici biçimde uygulaması olduğunu vurguladı.

Avukatlar, başvurunun hukuki giderlerinin Hamas tarafından karşılanmadığını, zira bunun İngiliz yasalarına aykırı olduğunu belirtti. Davanın hukuki süreç masrafları ise gönüllü desteklerle sağlanıyor.

Cuakay Akademi
Cuakay Akademi
Biz, düşünce dünyasında önemli bir yer edinmiş Türkiye ve dünya genelindeki ilişkileri derinlemesine inceleyen bir düşünce kuruluşuyuz. Amacımız, Think tank yapısıyla uzmanlık alanlarımıza özgü özgün makaleler ve içerikler üreterek bilgiye katkıda bulunmaktır. Ancak bizim için sadece yazı yazmakla sınırlı değil, aynı zamanda farklı yeteneklere sahip bireyleri bünyemizde görmekten mutluluk duyarız.
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Gönderiyi paylaş:

Abone ol

spot_imgspot_img

Popüler

Benzer Konular
Benzer Konular

Husiler’den Kritik İddia: ABD, Yemen’e Kara Harekatına Hazırlanıyor

Husilere bağlı hükümetin Dışişleri Bakanı Cemal Amir, ABD’nin Yemen’de...

WP’den şok iddia: Biden ve Trump döneminde binlerce çalışana yanlışlıkla hassas belgeler gönderildi

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), eski ABD...

Putin Onayladı: Rusya ve İran Arasında Tarihi “Stratejik Ortaklık” Başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ile imzalanan kapsamlı...

Papa Francis Hayatını Kaybetti: Vatikan’dan Açıklama Geldi

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, 88 yaşında hayatını...